utrata - prawo do wychowawczego - a 3 miesiace - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 cze 2018, 8:21

kobieta ma udzielony urlop wychowawczy przez pracodawcę od 22 maj do 30 czerwca br. jak jej policze z utrata to przysluguje 500 - oczywiscie jak juz to wg mnie tylko na jeden miesiac tj czerwiec (miesiac nastepujacy po utracie). Jezeli jej nie uznam tej utraty to przekracza dochod

a co z art mowiacym o 3 miesiacach przy utracie i uzyskaniu??? czy w tej sytuacji ma zastosowanie i mam jej dac odmowe na podstawie tego artykulu 7 ust 3a ustawy???
maggi24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 13:00

A kiedy uzyskasz, w tym wypadku uzyskanie dochodu jest zakończenie urlopu czyli dochód za lipiec i przeliczenie od sierpnia . Czyli zyska czerwiec i lipiec. W przypadku tym nie stosuje się art. 7 ust.3a. Ale możne ktoś jeszcze się wypowie bo to wszystko miesza się w głowie
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 01 cze 2018, 13:06

"utrata" - to jej prawo do wychowawczego a "uzyskanie" to utrata wychowawczego i jednocześnie chyba uzysk. zatrudnienia u tego samego pracodawcy (bo w sumie to umowe przecież nadal ma a jest tylko na wychowawczym przez 1,5 miesiaca) nie wiem jak to rozpracowac...
maggi24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2018, 13:15

Tak mi się wydaje. Okres składkowy w ZUS będzie, świadectwa pracy nie ma. W podręczniku znalazłam objaśnienie że przepis 7 ust.3a dotyczy wyłączenia stosowania utraty i uzyskania dochodu w niektórych przypadkach
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 01 cze 2018, 14:16

przepisu o tym,kiedy nie stosowac utraty i uzysku nie dotyczy urlopu wychowawczego... nie robimy utraty ani uzysku z zatrudnienia jesli ktos w ciagu 3 miesiecy wroci do tego samego pracodawcy (i nie robimy utraty i uzysku z dzialanosci gospodarczej jesli ktos ja wyrejestruje a potem znow zarejestruje w ciagu 3 miesiecy)...utrata z tytulu korzystania z urlopu wychowawczego to nie jest utrata zatrudnienia, a zakonczenie urlopu nie jest uzyskaniem zatrudnienia :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x