utrata zatrudnienia - uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
utrata zatrudnienia - uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych
Witam. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, bo trochę się zakręciłam, może niepotrzebnie.
Pani złożyła wniosek o SW teraz w grudniu 2017 r. Jej mąż utracił zatrudnienie w listopadzie 2017 r. i od grudnia 2017 r. uzyskał prawo do zasiłku dla bezrobotnych (jest decyzja o tym i są podane kwoty ale brutto). Pracuję na Sygnity.
Czy w związku z tym nie nanoszę w ogóle dochodu za 2016 r. (bo na dzien składania wniosku ten dochód jest utracony) i nanoszę dopiero uzyskanie zasiłku ale w lutym (po tym jak UP da mi kwotę wypłaconego zasiłku w styczniu)? Czy inaczej to się traktuje? Mógłby ktoś wyjaśnić, bo się już zakręciłam.
Pani złożyła wniosek o SW teraz w grudniu 2017 r. Jej mąż utracił zatrudnienie w listopadzie 2017 r. i od grudnia 2017 r. uzyskał prawo do zasiłku dla bezrobotnych (jest decyzja o tym i są podane kwoty ale brutto). Pracuję na Sygnity.
Czy w związku z tym nie nanoszę w ogóle dochodu za 2016 r. (bo na dzien składania wniosku ten dochód jest utracony) i nanoszę dopiero uzyskanie zasiłku ale w lutym (po tym jak UP da mi kwotę wypłaconego zasiłku w styczniu)? Czy inaczej to się traktuje? Mógłby ktoś wyjaśnić, bo się już zakręciłam.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: utrata zatrudnienia - uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych
Ja bym wprowadziła dochód utracony dzieki temu program po trzech miesiacach sam przeprowadzi weryfikację. Co do zasiłku to ja bym zrobiła tak, jesli za grudzień dostanie wyrównanie w styczniu to dodajesz dochód z lutego w marcu, jesli normalnie wypała za grudzień pojdzie w grudniu to za styczeń w lutym.katy188 pisze:Witam. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, bo trochę się zakręciłam, może niepotrzebnie.
-
- Referent
- Kontakt:
Rozumiem, czyli zależy teraz to od tego kiedy dostanie pieniądze. Czyli teraz muszę tak czy inaczej czekać. A co do tego utraconego, to chodzi o naniesienie tego dochodu z data utraty ze świadectwa, jako miesięczna kwota utraty tam zaznaczyć? To w tym przypadku mogę już rozpatrzyć pani wniosek i wydać decyzję? Jeżeli należy im się to świadczenie to w takim razie od kiedy skoro złożyła wniosek w grudniu już nie mając tego dochodu męża? Może niepotrzebnie komplikuję sytuację ale na prawdę już się poplatałam 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Nie nie zanaczaj nic. kwota z pitu za 2016 z data utraty obecną, tylko trzeba zaznaczyc ze powoduje spełnienie kryterium.katy188 pisze:Rozumiem, czyli zależy teraz to od tego kiedy dostanie pieniądze. Czyli teraz muszę tak czy inaczej czekać. A co do tego utraconego, to chodzi o naniesienie tego dochodu z data utraty ze świadectwa, jako miesięczna kwota utraty tam zaznaczyć? To w tym przypadku mogę już rozpatrzyć pani wniosek i wydać decyzję? Jeżeli należy im się to świadczenie to w takim razie od kiedy skoro złożyła wniosek w grudniu już nie mając tego dochodu męża? Może niepotrzebnie komplikuję sytuację ale na prawdę już się poplatałam
-
- Referent
- Kontakt:
Czyli da jej wtedy swiadczenie od grudnia tak jak zlozyla wniosek czy od stycznia?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praktykant
- Kontakt:
hej, a gdzie szukać opcji weryfikacji po tych 3 miesiącach?Ninka12 pisze:Nie nie zanaczaj nic. kwota z pitu za 2016 z data utraty obecną, tylko trzeba zaznaczyc ze powoduje spełnienie kryterium.katy188 pisze:Rozumiem, czyli zależy teraz to od tego kiedy dostanie pieniądze. Czyli teraz muszę tak czy inaczej czekać. A co do tego utraconego, to chodzi o naniesienie tego dochodu z data utraty ze świadectwa, jako miesięczna kwota utraty tam zaznaczyć? To w tym przypadku mogę już rozpatrzyć pani wniosek i wydać decyzję? Jeżeli należy im się to świadczenie to w takim razie od kiedy skoro złożyła wniosek w grudniu już nie mając tego dochodu męża? Może niepotrzebnie komplikuję sytuację ale na prawdę już się poplatałam
-
- Stażysta
- Kontakt:
Da od grudnia, tak ja wniosek złożyłakaty188 pisze:Czyli da jej wtedy swiadczenie od grudnia tak jak zlozyla wniosek czy od stycznia?
-
- Referent
- Kontakt:
Oprócz utrata zatrudnienia - uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
SYGNITY WNIOSEK E-PUAP - brak w systemie
WEZWANIE DO TYTUŁY WYKONAWCZEGO I NA DOSTARCZENIE DOKUMENTÓW
Co sądzicie o tych zapisach w rozporządzeniu?
umoRZenie nienależnie pobranego świadczenia
brak postanowienia rops - a przekroczone kryterium
wniosek złożony w sierpniu a teraz rozwód
Pismo z urzędu wojewódzkiego
Staż z UP jak to rozpatrywać
potrącenie z bieżących wypłat a odsetki
elektroniczne zapotrzebowanie na styczeń odrzucone
Urodzenie dziecka a przekroczenie kryterium
ugoda z 14.12.2017r. że alimenty począwszy od stycznia 2018r
wypłata 500+ mimo iż nie powinnam zwrot osoby
Pytania na rozmowę kwalifikacyjną
Rozliczona Dieta radnego Co byście zrobili ?
Nienaleznie pobrane za okres 2016/2017