uwarunkowania prawne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 cze 2016, 8:29

Witam,
piszę pracę licencjacka na tema ośrodków pomocy społecznej i mam pytanie odnośnie tych instytucji. Jak one są uwarunkowane prawnie? Czy każdy ośrodek"wybiera" sobie ustawy, czy maja "nazucone" z góry. Wspomniane jest tylko troche o nich w ustawie z dnia 12 marca 2004 r., ale nic konkretnego tam nie znalazłam ;/ Jak patrzyłam na różne ośrodki, na podstawy prawne to niektórych ośroków pokrywały się z innymi, a niektóre ustawy były np. tylko w jednym.
Może ktos mógłby mi pomóc?
Z góry dziękuję za pomoc :)
baśka5321

Napisano: 29 cze 2016, 9:08

Każdy Ośrodek powołany jest do realizacji zadań wynikających z ustawy o pomocy społecznej i te zadania musi realizować. Natomiast pozostałe sprawy przekazywane są na zasadzie upoważnienia Wójta lub rady Gminy. Dlatego też wiele zadań prowadzonych jest w ops lub gminie np świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, stypendia, 500 plus, dodatki mieszkaniowe itd.
Wynika to z tego że w ustawie o pomocy społecznej jest zapis że gminy tworzą ośrodki pomocy społecznej do realizacji zadań. W pozostałych ustawach jest zapis że wójt/burmistrz może upoważnić do realizacji zadań swojego pracownika lub kierownika jednostki i to od gminy zależy kto te zadania realizuje.
W moim ośrodku prócz zadań z pomocy społecznej realizujemy zadania z zakresu:
przyznawania i wypłacania świadczeń rodzinnych;
przyznawania i wypłacania świadczeń z funduszu alimentacyjnego;
podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych;
przyznawania i wypłacania dodatków mieszkaniowych;
przyznawania i wypłacania dodatków energetycznych;
przyznawania i wypłacania zasiłków dla opiekunów;
przyznawania i wypłacania stypendiów i zasiłków szkolnych;
przyznawania i wypłacania świadczeń wychowawczych;
potwierdzania prawa do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych;
przeciwdziałania przemocy w rodzinie;
wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej, należących do właściwości gminy;
Karty dużej rodziny;

Myślę że wyjaśniłam dokładnie jak to wyglada.
1bas1

Napisano: 29 cze 2016, 16:18

tak, bardzo dziękuję :)
baśka5321

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem