UZ-- i dochód za 2015r - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 02 wrz 2016, 10:39

Jeśli ktoś ma pit 37 i pit 0 to może po prostu ta osoba odpisała sobie całość ulgi ponieważ starczyło na nią podatku.
Do dochodu nieopodatkowanego jako ulga wlicza się tylko niewykorzystana kwota ulgi na dzieci a nie jej całość.
W picie 37 '14 jest napisane jaki załącznik był dołączony.
Róża!

Napisano: 02 wrz 2016, 11:59

albo pit uz dołączany do zeznania za rok 2014 albo zaświadczenie z us o dochodach za rok 2015 - tam jest dopisek o uldze z 2014 r( info z US ).

Ciekawe, ilu powie, że nie miało a miało - zresztą podobnie jak z innymi dochodami nieopodatkowanymi.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2016, 12:07

ja posiłkuję sie zaświadczeniem z 2014 roku , tam urząd skarbowy wpisywał kwoty z PIT UZ, którą odliczalismy od dochodu a teraz ja wliczamy jako nieopodatkowany, a w rozliczeniu PIT za 2015 nie ma UZ tylko cz. H,
w jednym przypadku petentka przyniosła zaświadczenie za 2015 i wykazana jest tam kwota ulgi ,która zawiera się w pkt.1 (dochód) ,porównałam sobie to zaświadczenie i wydruk z empatii i dochód na wydruku jest pomniejszony o tą kwote , więć możemy polegac na wydruku z empatii, ale to jest moje zdanie, prosze o weryfikacje mądre głowy,a kwota z cz H będziemy wliczac do dochodu za 2016 rok
GRAS

Napisano: 02 wrz 2016, 13:00

rozmawiałam dzisiaj z panią z urzędu skarbowego, i z pitu 37 to jest problem,żeby to samemu wyliczyć. musi być raczej UZ. a na zaświadczeniach z zeszłego roku jest informacja czy pit UZ był składany w zeznaniu, no a jeżeli był to wtedy chyba do US, niestety.
m1705

Napisano: 02 wrz 2016, 13:36

Potwierdzone:

na zaświadczeniu z US o dochodach za rok 2015, wykazana w dopisku jest ulga za rok 2014 wypłacona w 2015 z pitu UZ. Us monituje temat i ich informatycy działają,żebyśmy mogli to sobie w przyszłosci sami wyciągać z Empatii;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2016, 14:08

Miałam interesantkę , która miała ulgę na dzieci, natomiast przy PIT 37 nie miała załącznika PIT UZ, pytała w Skarbówce i Pani powiedziała jej , że ta kwota różnicy wynosiła 0 dlatego nie wystawili jej PIT uZ
urzędniczka

Napisano: 05 wrz 2016, 9:45

gość xyx pisze:
"Trzeba wpisać kwotę z pozycji 14 w PitUZ czyli otrzymaną różnicę".

to znaczy co ? rozwińcie to, w dwóch słowach co człowiekowi mówić że ma wpisać, co?
#$%

Napisano: 05 wrz 2016, 10:22

Ja czekam na poprawkę empatii. ma być jeszcze we wrześniu,
ninoczka12

Napisano: 06 wrz 2016, 9:59

Czytając Wasze wypowiedzi boję się, że ktoś zacznie strzelać do ludzi, jak nie daj Boże, nie będą wpisywać ulgi. Załącznik nr 3 podpisuje każdy świadomy odpowiedzialności karnej. Pit O z 2014r. zawiera ulgę, ale do dochodu wpisujemy różnicę wynikającą z pit O, ale wykazaną w PIT/UZ.
Mikaela

Napisano: 07 wrz 2016, 7:51

A powiedźcie mi, w którym miejscu w Nemezisie ująć te ulgę? W pozostałych dochodach? A który zaznaczyć podpunkt? I dzielić przez 12 m-cy?
maniutka

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x