uzupełnienie brakujacych dokumentów terminy śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 cze 2023, 8:21

Hej, sprawa świadczenia pielęgnacyjnego. Wyznaczyłam chyba źle terminy. Mamy sprawę do ponownego rozpatrzenia. Strona miała termin 14 dni( po konsultacji z kierownikiem) na dostarczenie brakujących dokumentów ( jedno z nich to wydanie zaświadczenia przez Krus o wypłacanej miesięcznie emeryturze brutto-netto z pominięciem 13, decyzję KRUS o emeryturze ) pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia, kolejne pismo to informacja o możliwości zawieszenia prawa do emerytury i ewentualne przedstawienie prawomocnej decyzji o zawieszeniu tego prawa lub oświadczenia ,że taka decyzja jeszcze nie została wydana w terminie 30 dni. Teraz mam problem bo nie wpłynął żaden dokument a termin tych 14 dni minął w piątek. Co w takiej sytuacji jak te terminy na dostarczenie dokumentów mi się rozjeżdżają, czy mogę pozostawić wniosek b.r czy wydłużyć termin? Strona w piątek 09.06.23 nie pojawiła się z dokumentami. Czy w przypadku uzupełnienia dokumentów też decyduje data stempla pocztowego. Sprawę prowadzi kancelaria. Może ktoś podpowie.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2023, 11:18

U mnie w takich przypadkach my odmawiamy i po odwołaniu to SKO wzywa do dostarczenia kopi wniosku o zawieszenie wypłaty emerytury złożonego do ZUS/KRUS ... zawieszają postępowanie do czasu dostarczenia decyzji zawieszającej wypłatę wydanej przez organ rentowy.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 cze 2023, 12:46

U nas też do tej pory tak robili miałam sprawę w ubiegłym roku,teraz dali do ponownego rozpatrzenia, oczywiście musiałam oprócz tego zobowiązać stronę do dostarczenia jeszcze innych dokumentów. Nasz prawnik uważa,że już powinniśmy przyznać śp . SKO bardzo obszernie uzasadniło swoją decyzję i wskazało mnóstwo wyroków i prawnik twierdzi ,że powinniśmy przyznać jak wszystko inne zostanie spełnione.
Dziś pocztą wpłynęła prośba z datą stempla pocztowego z 07.06.23 o wydłużenie terminu na dostarczenie dokumentów. Więc pierwsze co mi przychodzi to wydłużyć termin w myśl ustawy do 30dni tj 14 co już minęło +16 bo w ustawie jest zapis nie krótszy niż 14 i nie dłuższy niż 30.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x