Witam, sytuacja jaka uwielbiam. Pani pobiera zr. Przy nowym wniosku zapomniała zgłosić uzysk partnera.Praca w IV -VII. W sierpniu 2018 rejestruje sie jako bezrobotny. W tym miesiącu wszystko wyszło. I teraz jak robić zwrot na pełne kwoty czy różnicę, jeżeli teraz jest to dopiero zgłoszne. Pani ma małe przekroczenie wiec teoretycznie od czerwca do lipca mogłaby otrzymywać zl za zl. Jak to ugryżć jeżeli partner z lipca ma świadectwo pracy i jak wyliczyć zwrot bo juz zgłupiałam./Za sierpień też kasa poszła.
ja w takiej sytuacji wszczelabym tylko postepowanie dotyczace nienaleznie pobranych swiadczen za okres czerwiec-lipiec. Decyzji przyznajacej bym nie ruszala, od sierpnia dalej swiadczenia przysluguja w pelnych kwotach, tak? wiec wyliczylabym ile powinna dostac w czerwcu i ile w lipcu i wszystko co dostala ponad to uznalabym za nienaleznie pobrane
Kb jeszcze jedna podobna sprawa może masz sprawdzony sposób jak to wyliczać. Strona pobiera zasiłki z systemu zł za zł wg pełnych kwot byłoby 124,135 zr plus na oboje rozpoczęcie i dojazdy na jedno. Na dzień wydania dec. na zasiłkow 17/18 kwota na os.w rodzinie 705,60 zl. poszła zl za zł.,okazało się jednak że babka między czasie utraciła tamta pracę i był zasiłek , którego nam nie zgłosiła i aktualnie przy nowym wniosku zgłosiła dopiero ten stan i że zmieniła i podjęła kolejną nową prace.Przyniosla uzysk za czerwiec i dochód mcny w rodzinie stanowi łaczna kwotę 3195,29 /4 =798,82żł i też jest przekroczenie. Co teraz robić jak naliczyć kwotę do zwrotu.Co zrobić jak mi nie zglaszala ze utracila zatrudnienie, cały czas wypłacane bylo zl za zl a możę od początku roku do czerwca mogła mieć pełne kwoty. Zgłupieje.