Mam taki przypadek : następuje uzysk dochodu , od września uchylam. Pani jeszcze we wrześniu przychodzi i składa wniosek bez partnera w składzie rodziny. Co z tym zrobić ? przyznać od września ? wziąć od niej jakieś dodatkowe oświadczenie?
Miałam identyczną sytuację. Pani składała wniosek w kwietniu, w składzie rodziny podała siebie, dziecko i partnera. Ojciec dziecka w czerwcu podjął pracę, więc od sierpnia już się nie kwalifikowali z dochodu. We wrześniu Pani przyszła, złożyła nowy wniosek, a w składzie rodziny wpisała tylko siebie i syna. Dzwoniłam na infolinię i dostałam informację, że matka dziecka (wnioskodawczyni) musi napisać oświadczenie, że obecnie tylko ona sprawuje pieczę nad dzieckiem i nie zamieszkuje wspólnie z partnerem. A ja musiałam wezwać jej partnera na przesłuchanie jako świadka i musiałam zadać mu pytania: kto sprawuje piecze nad dzieckiem, jaki jest obecny skład rodziny dziecka i jaki jest aktualny adres zamieszkania tego pana (ojca dziecka). Z przesłuchania sporządziłam protokół. Po przesłuchaniu wszystko wskazywało na to, że rzeczywiście oboje nie sprawują pieczy nad dzieckiem, więc dalej już nie drążyłam tematu i przyznałam wnioskodawczyni świadczenie od września.