Uzysk we wrześniu - jak liczyć? - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 14 wrz 2016, 8:10

Proszę o pomoc.

Osoba nie pracowała w sierpniu, a podjęła pracę we wrześniu - jakie dokumenty? Jak liczyć stypendium? Na wrzesień przyznaję obliczając dochody za sierpień, a na październik dodaję dochód uzyskany z września i sprawdzam czy dalej się kwalifikuje?

Z góry dziękuję za pomoc
Ija

Napisano: 15 wrz 2016, 15:13

Liczysz cały dochód za wrzesień, czyli rodzinne, inne świadczenia, oświadczenia itd. Należy też wziąć ksero umowy o pracę. Ustawa mówi o tym, że w przypadku zmiany sytuacji choćby jednego z członków rodziny bierzemy dochód za miesiąc składania wniosku.
Pearlita

Napisano: 16 wrz 2016, 8:11

Czy zasiłek rodzinny liczycie razem z jednorazowym dodatkiem z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego?
jolka45

Napisano: 19 wrz 2016, 8:46

a jeżeli osoba pracowała w sierpniu w firmie "X" a od września pracuje w firmie "Y", to który dochód mam brać pod uwagę?
@l@

Napisano: 20 wrz 2016, 21:04

Czyli tak samo jest jeżeli osoba ma dodatek mieszkaniowy od września, a w sierpniu go nie miała - biorę pod uwagę sytuację dochodową rodziny tylko z września, tak? A jeżeli wydaję decyzję w październiku i na przykład od października osoba z rodziny otrzymała zasiłek stały, to biorę pod uwagę dochód całej rodziny z października?

Powiedźcie również jak wy robicie:
Przyznając stypendium - dajmy na to w październiku - na wrzesień, październik, listopad i grudzień - wypłata jednorazowa - to po wypłacie w każdym miesiącu sprawdzacie, czy ktoś nie otrzymał na przykład zasiłku stałego, okresowego i innych, które mają wpływ na dochód w tej samej instytucji? Czy też czekacie, aż dana osoba sama o tym poinformuje?

Ratujcie, gubię się w tym :(
ija

Napisano: 21 wrz 2016, 15:26

jolka45 pisze:Czy zasiłek rodzinny liczycie razem z jednorazowym dodatkiem z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego?
Absolutnie nie, żadnych jednorazowych wypłat nie wlicza się do dochodu.
Pearlita

Napisano: 21 wrz 2016, 15:27

@l@ pisze:a jeżeli osoba pracowała w sierpniu w firmie "X" a od września pracuje w firmie "Y", to który dochód mam brać pod uwagę?
Ja bym wzięła Y, bo X jest utracony a Y uzyskany.
Pearlita

Napisano: 21 wrz 2016, 15:32

ija pisze:Czyli tak samo jest jeżeli osoba ma dodatek mieszkaniowy od września, a w sierpniu go nie miała - biorę pod uwagę sytuację dochodową rodziny tylko z września, tak? A jeżeli wydaję decyzję w październiku i na przykład od października osoba z rodziny otrzymała zasiłek stały, to biorę pod uwagę dochód całej rodziny z października?

Przyznając stypendium - dajmy na to w październiku - na wrzesień, październik, listopad i grudzień - wypłata jednorazowa - to po wypłacie w każdym miesiącu sprawdzacie, czy ktoś nie otrzymał na przykład zasiłku stałego, okresowego i innych, które mają wpływ na dochód w tej samej instytucji? Czy też czekacie, aż dana osoba sama o tym poinformuje?

Ja bym tak zrobiła. Aczkolwiek może niech ktoś jeszcze się wypowie, bo ja mam stypendia pierwszy raz. A a propos zmiany sytuacji materialnej, to wiem, że jeżeli wystarczy pieniędzy na wypłaty stypendium pod koniec roku, to przelicza się u mnie dochód po zmianie wysokości rodzinnego.
Pearlita

Napisano: 22 wrz 2016, 9:00

Pearlita pisze:
ija pisze:Czyli tak samo jest jeżeli osoba ma dodatek mieszkaniowy od września, a w sierpniu go nie miała - biorę pod uwagę sytuację dochodową rodziny tylko z września, tak? A jeżeli wydaję decyzję w październiku i na przykład od października osoba z rodziny otrzymała zasiłek stały, to biorę pod uwagę dochód całej rodziny z października?

Ja bym tak zrobiła. Aczkolwiek może niech ktoś jeszcze się wypowie, bo ja mam stypendia pierwszy raz. A a propos zmiany sytuacji materialnej, to wiem, że jeżeli wystarczy pieniędzy na wypłaty stypendium pod koniec roku, to przelicza się u mnie dochód po zmianie wysokości rodzinnego.

Ale czy przeliczacie po wydaniu decyzji i wypłacie? Czy wypłacacie jednorazowo całą sumę za IX,X,XI i XII, czy miesięcznie i co miesiąc przeliczacie? My wypłacaliśmy w zeszłym roku jednorazowo i później przeliczaliśmy przy drugiej transzy.
Ija

Napisano: 22 wrz 2016, 11:25

do Ija ;)
Ja liczyłabym tak jak Ty czyli we wrześniu brane pod uwagę dochody za sierpień, potem jak doniesie zaświadczenie w październiku to pytam się czy inne dochody uległy zmianie plus doliczam to wynagrodzenie (ja mam dwie grupy dochodowe).
W art 8 ust 3 jest wskazane, że za dochód uważa się sume siesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku UTRATY( a w Twoim przypadku to przecież uzyskanie)dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony .......

Może się mylę ale ja tak robię bo też niestety mam takie przypadki. :roll:
m30

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x