Jeszcze raz dla pewności: Pani ma przyznane prawo do zasiłku dla bezrobotnych od 7 kwietnia 2017 r. Pierwszą wypłatę miała 5 maja 2017 r., dochód po doliczeniu zasiłku przekracza kryterium, uchylam 500 od lipca, tak?
Czy po tych zmianach co mają wejść i zabierają w katalogu uzysków i utrat słowo "prawo" przy zasiłkach i stypendiach z PUP będziemy patrzeć na pierwszą wypłatę i w tym przypadku:
prawo od kwietnia
pierwsza wypłata maj
więc dochód za czerwiec w lipcu??
Niby takie było stanowisko przy świadczeniach rodzicielskich Ministerstwa domniemam, że chodziło im o świadczenia co wydaje się jakąś decyzję w tym zakresie a PUP został jak widać pominięty w tej kwestii.
A powiedzcie mi, dlaczego moja doświadczona koleżanka z rodzinnego twierdzi (i robi inaczej), nie chce nawet słuchać że w ustawie jest podobnie tzn. tak samo uzyskanie zatrudnienia i podobnie uzyskanie prawa do zasiłku, dlaczego jedno robi tak a inne tak tzn. czeka na wypłatę? rodzinne też będzie do uchylenia, więc dobrze by było, żeby tutaj i tutaj było tak samo........
w art. 18 ust. 6 ustawy, jest że świadczenie nie przysługuje po pierwszym miesiącu, w którym dochód został osiągnięty . Czyżby słynny miesiąc gratis Mazurkiewicza?
Dzięki Eswuszka, o tym nie pomyślałam
Wgłębiam się w temat i powiedzcie czy teraz się zgadzacie:
Uzyskanie dochodu, w którym musimy wziąć pod uwagę miesiąc pierwszej wypłaty, dotyczy art. 2 pkt 20 lit. d, f, g, h, i. W przypadku lit. a, b, c, e, nie obchodzi nas kiedy faktycznie dostali kasę do ręki, czy teraz ktoś się ze mną zgodzi, bo moja koleżanka na pewno się z tym nie zgodzi