Potrzebuję małej pomoc- pilne - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 cze 2017, 7:39

Otóż przyszedł do nas ojciec i poprosił o wystawienie zaświadczenia, czy jest pobierana na jego dziecko SW. Tylko problem/albo i nie, jest taki, iż jest po rozwodzie, i dziecko jest z matką. Matka ma zasądzone na nie alimenty. Owy tata, poinformował nas iż wygrał sprawę w sądzie i dziecko ma być z nim. Wyrok jeszcze nie jest prawomocny. Czy mogę wystawić mu w takiej sytuacji zaświadczenie? Na dodatek, ojciec mieszka za granicą i nie ma meldunku w Polsce. Mam adres zagraniczny.

I druga sprawa:
Matka ma jeszcze jedno dziecko z innym panem. W składzie rodziny jest owe dziecko na które nie wnioskuje tylko na to drugie. Póki co nas nie poinformowała o wyroku. Czy mając takie informacje mogę ją wezwać celem złożenia wyjaśnień?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 cze 2017, 8:48

1. Facet nie jest stroną w sprawie więc nie wystawiasz mu zaświadczenia.
2. Najlepiej jakby facet dostarczył ci kopię wyroku- wtedy masz podkładkę żeby oficjalnie wezwać babkę do złożenia wyjaśnień. Jednak może po prostu do niej zadzwoń i na spokojnie z nią pogadaj
rabarbar
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 14:55
Zajmuję się: ŚW/DS

Napisano: 13 cze 2017, 10:21

Zgadzam się z tym co napisał rabarbar....facet nie jest stroną w sprawie!
mikaa
Stażysta
Od: 25 maja 2017, 14:30
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 cze 2017, 13:14

Po konsultacji z radcą, Wydaliśmy zaświadczenie z informacją iż on się nie ubiega o świadczenie na dziecko. Co jest prawdą.
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 cze 2017, 14:05

Macie tę "konsultację" na piśmie? bo powiedzieć, to może wszystko, ważne, żeby się pod tym podpisał.....
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x