kobieta pobiera zas. Rodzinny i zgłasza dochód uzyskany. Jest przekroczenie.Mam wydac decyzję uchylającą. Czyli jak teraz po kolei co robic? Pismo/informacja/zawiadomienie z art. 10 i art. 79a kpa? Czy ktoś już miał taką sytuację?
Zawiadomienie o wszczęciu postepowania administracyjnego w celu uchylenia decyzji przyznającej prawo do świadczenia wychowawczego na podstawie art. 10 i 79a KPA i tam musisz uzasadnić czemu uchylisz decyzję (to co w uzasadnieniu decyzji).
My robimy właśnie tak. Byłam na szkoleniu i dostałam wzór takiego zawiadomienia i my z SW i ŚR tak robimy.
A najśmieszniejsze jest to, że wszczęcie powinniśmy wysyłać przy każdym wniosku na pierwsze dziecko, ponieważ nasi petenci nie wiedzą skąd my bierzemy dane o ich dochodach. Z racji tej, że jest niewykonalne czasowo podczas przyjmowania wniosków na nowy okres kobietka powiedziała, żeby obowiązkowo to robić przy odmowach i uchyleniach.
chodzi Tobie pewnie nie o wszczęcie (bo wniosek jest wszczęciem) tylko o zawiadomienie o zebranym materiale?
u nas radca prawny stwierdził podobnie, przyznania raczej są zgodne z żądaniem strony (chociaż nie zawsze ), więc tylko przy odmowach, uchylenia są przeważnie z urzędu, także 79a nie trzeba dawać według mnie... art. 79a § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r – Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U z 2017 r., poz. 1257) w postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony.