uzyskanie dochodu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: wczoraj, 15:14

Mam taką sytuację. Syn wierzycielki otrzymał rentę socjalną w marcu, czyli przeliczyłam dochód za kwiecień na podstawie decyzji z ZUS, z której jasno wynika, że kwota do wypłaty od 01.03.2025 wynosi 1620 zł. Po przeliczeniu dochodu wyszła zł/zł. Dziś (koniec maja!!!) Pani doniosła decyzję z Zus o podwyżce renty od dnia 01.03, z której wynika ze kwota do wypłaty od 01.04. wynosi 1700 zł, więc czy ja dobrze rozumiem, ze ponownie muszę zmienić decyzję bo kwota do wypłaty będzie mniejsza i będą NP za marzec i kwiecień? Miał ktoś podobną sytuację i może mi podpowiedzieć czy dobrze myślę?
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: dzisiaj, 8:39

przeliczenie zrobiłaś za szybko i masz decyzję do unieważnienia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: dzisiaj, 11:39

de Charette pisze:
dzisiaj, 8:39
przeliczenie zrobiłaś za szybko i masz decyzję do unieważnienia
No ale jak za szybko? Przeliczenie było na podstawie decyzji ZUS, to co mialam nie wypłacic FA w kwietniu i maju? Na jakiej podstawie?
zombi
Referent

Napisano: dzisiaj, 11:42

Jak dobrze rozumiem uzyskanie dochodu od marca, więc dochód za kwiecień doliczasz w maju, ewentualna zmiana wysokości od maja
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 55 min temu

Emka2017 pisze:
dzisiaj, 11:42
Jak dobrze rozumiem uzyskanie dochodu od marca, więc dochód za kwiecień doliczasz w maju, ewentualna zmiana wysokości od maja
Dochód w lutym, uzysk za marzec, przeliczam od kwietnia, źle napisałam w pierwszym poście... i akurat za marzec waloryzacja weszła, która Pani otrzymała wczoraj(decyzja ZUS)
zombi
Referent

Napisano: 42 min temu

To masz od kwietnia doliczony uzyskany dochód za marzec. Zmiana decyzji i mniejsza wysokość świadczenia od kwietnia. Ewentualne NP od kwietnia, tylko na jaki art.?

Ale zastanawia mnie decyzja zus. Napisali w niej, że świadczenie od 1. 03 wynosi XX, wiedząc, że bedzie waloryzacja...
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x