Uzyskanie dochodu a decyzja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 07 cze 2016, 15:11

Mam taką sytuację że Pani ma składać wniosek i za kwiecień i maj będzie jej się należało swiadczenie ale za czerwiec już jej dochód przekroczy ponieważ podjęła pracę od kwietnia i teraz ma mi złożyć wniosek i razem z nim zaświadczenie o dochodach za maj i będzie przekroczenie za czerwiec i jak mam wydać decyzję skoro już wiem że czerwiec dochód przekroczy to wydać decyzję na cały okres świadczenia i następnie ją w czerwcu zmienić czy uchylić???
czy może skoro wiem że za czerwiec będzie przekroczenie to odrazu na decyzji napisać że przyznaję na kwiecień i maj a od czerwca odmówić z powodu przekroczenia kryterium dochodowego
proszę o wskazówkę jak to zrobić
zuzka

Napisano: 07 cze 2016, 17:44

Odmawiasz od czerwca.
&&&

Napisano: 08 cze 2016, 7:31

aha czyli na jednej decyzji to zrobić przyznać za kwiecień i maj a odmówić od czerwca?
zuzka

Napisano: 08 cze 2016, 7:35

poprostu wpisujesz jej ze przyznajesz od 01.04.2016 do 31.05.2016r. nic o odmowie
monkaaa
Stażysta
Od: 06 cze 2016, 12:46
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 7:38

i w uzasadnieniu wpisujesz np.  Zgodnie z art. 7 ust. 3 w/w ustawy, w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego. Zgodnie z powyższymi przepisami, z załączonych przez Panią dokumentów wynika, iż miesiącem, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jest miesiąc marzec 2016r., tj. miesiąc rozpoczęcia wykonywania pracy na podstawie zawartej umowy o pracę. Zgodnie z w/w. art. 7 ust. 3 ustawy, ustalając zatem prawo do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko w tej rodzinie, należy uwzględnić dochód uzyskany przez ojca dziecka, z tytułu podjęcia zatrudnienia, doliczając do dochodu rodziny, kwotę dochodu osiągniętego z tytułu podjętego zatrudnienia za miesiąc następny, tj. za kwiecień 2016r.
     Doliczenie dochodu uzyskanego za miesiąc kwiecień 2016r., spowoduje przekroczenie kryterium dochodowego i tym samym utratę prawa do świadczenia wychowawczego, zgodnie z art. 18 ust. 6 ustawy, będącym konsekwencją art. 7 ust. 3 w zakresie skutków przekroczenia kryterium dochodowego z powodu uzyskania dochodu, świadczenie wychowawcze nie będzie przysługiwać od 1 maja 2016r.
     Zgodnie z art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, świadczenie wychowawcze przysługuje na pierwsze dziecko, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 800,00 zł miesięcznie.
     Z akt sprawy wynika, iż rodzina wnioskodawcy składa się z 3 osób. Dochód na osobę w rodzinie wynosi 1086,93 złotych .
monkaaa
Stażysta
Od: 06 cze 2016, 12:46
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 7:51

Dzięki Monkaaa za wklejenie przykładu. No dobra to o odmowie przyznania na kolejne miesiące nie będę nic pisać
zuzka

Napisano: 08 cze 2016, 20:09

Świadczenie przyznajemy do września 2017 z małymi wyjątkami określonymi w ustawie które pozwalają nam nie wydawać decyzji odmownych np. jak dzieciak kończy 18 lat albo jak kończy się orzeczenie o niepełnosprawności.

Jak przekracza dochód wydajemy decyzje odmowną.
&&&

Napisano: 09 cze 2016, 9:08

Czyli jak mam zrobić
1.wydać jedną decyzję i na niej przyznać za kwiecień i maj i odmówić od czerwca z powodu przekroczenia dochodu czy
2.wydać decyzję przyznającą na cały okres a później drugą decyzję uchylającą tą o przyznaniu
proszę o podpowiedź
zuzka

Napisano: 09 cze 2016, 10:37

Proszę niech się ktoś wypowie może Elmer albo Tom
zuzka

Napisano: 09 cze 2016, 12:13

Proszę tylko o nakierowanie jak zrobić
zuzka

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny