Osoba zaczyna pracę w połowie miesiąca, dajmy na to 14 lutego. Pierwsza wypłata wynagrodzenia jest w lutym. Robię przeliczenie dochodu w marcu z dochodami z lutego i osoba dalej się łapie. Czy robię kolejne przeliczenie w kwietniu jak dostanie wypłatę za cały miesiąc czy robię przeliczenie tylko raz przy takiej zmianie jak np. podjęcie pracy i wtedy biorę pierwszą wypłatę?
nie robisz kolejnego postępowania jeżeli osoba podjeła prace w styczniu to robisz przeliczenie w lutym jeżeli nie przekroczy dochodu to zostawiasz to w spokoju, oczywiście po przeliczeniu.
jakby podjeła np inna prace w marcu w innej firmie to robisz przeliczenie, jeżeli dalej pracuje tam gdzie podjeła prace w styczniu robisz nic.
Będzie się dalej łapać ale by na inne widełki stypendium weszła stąd moje pytanie czy robię przeliczenie tylko raz jak jest taka zmiana jak podjęcie pracy czy z miesiąca na miesiąc? Mam też takie osoby co miesiąc w miesiąc mają inne wynagrodzenie i też jestem ciekawa czy im to przeliczać co miesiąc czy tylko za pierwszym razem?
Nie pracuję generalnie na ustawie o pomocy społecznej, jestem przyzwyczajona do ustawy o świadczeniach rodzinnych i dlatego to dla mnie takie dziwne jest
a jakby na przykład pani rozpoczęła pracę 28 marca i by dostała wypłatę w marcu za te 4 dni to też tak liczę? w sensie w kwietniu dochody z marca i mają wpływ na kwiecień? nie sprawdzam już później pełnej wypłaty?
No jeśli wynagrodzenie dostała za 4 dni to taka kwota raczej wpływu nie ma na świadczenie przyznane. W kolejnym miesiącu dostanie wyższą wypłatę, bo za cały miesiąc, i ona może już mieć wpływ na świadczenie. Zażądałabym zaświadczenia i przeliczyła jak przyniesie.