uzyskany i zaraz utracony - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 13 kwie 2015, 10:18

Kobieta pobiera zasiłek rodzinny. W styczniu nastąpiło podjęcie pracy. Wymagam zaświadczenie za luty z dochodem netto. Normalnie od marca powinnam wstrzymać zasiłek rodzinny bo jest przekroczenie. Ale babka pracowała tylko do 7 marca. I mam dylemat co w takim przypadku. Co z tym marcem? Wstrzymać na marzec? Jest przecież art. 24 ust. 6 w razie utraty dochodu prawo do świadczeń ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Leee

Napisano: 13 kwie 2015, 10:33

w twoim przypadku nie ma mowy o utracie dochodu, bo nie utracasz dochodu z roku bazowego czyli jesli pani pracowała do 7 marca to od 8 marca już świadczenia się należa, czyli jej nic nie wstrzymujesz
mmmaaa

Napisano: 13 kwie 2015, 10:35

dokladnie tak jak wyzej:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2015, 13:54

nie do końca to jest dla mnie jasne. A gdyby pracowała na od stycznia do 7 czerwca? To od marca robicie wstrzymanie. A od czerwca ponowne przyznanie? Czy od lipca?
Leee

Napisano: 14 kwie 2015, 8:22

?
Leee

Napisano: 14 kwie 2015, 10:11

Leee pisze:nie do końca to jest dla mnie jasne. A gdyby pracowała na od stycznia do 7 czerwca? To od marca robicie wstrzymanie. A od czerwca ponowne przyznanie? Czy od lipca?
to od marca uchylamy prawo do swiadczen, a jesli zlozy nowy wniuosek w czerwcu z swiadectwem pracy 9dokumentem p;otwierdzajacym ,ze nie ma juz uzysku) to przyznajemy od 8 czerwca
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 12:00

a jak by np było tak w tym przypadku uchylenie pierwotnej dec od marca ze wzgledu na uzysk. a np w kwietniu teoretycznie nowy wniosek i pewnie znów można przyznać bo przecież tego nowego dochodu już nie ma?
ensiferum

Napisano: 14 kwie 2015, 14:22

ensiferum właśnie tak myślałam. Ale tutaj powiadają, że za marzec się należy.... No to ja się pytam kiedy ma zastosowanie art. 24 ust. 6 (w razie utraty dochodu prawo do świadczeń ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku)?
Leee

Napisano: 14 kwie 2015, 14:24

ten art. ma zastosowanie kiedy mamy do czynienia z utrata dochodu:) a tu nie mamy...tutaj tylko bylo uzyskanie dochodu i juz tego uzyskania nie ma
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 14:28

kb a gdzie jest napisane, że art. 24 ust 6 dotyczy roku bazowego?
Leee

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x