Czy jednostka świadcząca usługi opiekuńcze podopiecznym na podstawie dec. Administracyjnej powinna wystawić klientowi fv z vatem zwolnionym ? Czy takie uslugi beda nieopodatkowane ?
odpłatność za usługi opiekuńcze jest podlega VAtowi ale jako stawka zwolniona (zw.)
Co do faktur to pewnie bedzie rodzic obowiazek wystawianie. Wg szkolenie na którym byłam to ma być wystawione na dane Gminy (sprzedawca- Gmiana, wystawca- GOPS, konto tez GOPSu)
Ja pracuję w środowiskowym domu samopomocy, który świadczy usługi zwolnione z vat na podstawie art. 43 i dotychczas też nie wystawiałam faktur bo odpłatność wynikała z decyzji administracyjnej. Na szkoleniu dowiedziałam się, że powinnam wystawiać faktury ze stawką "zw" i prowadzić rejestr sprzedaży vat, a następnie ujmować wartość tej sprzedaży w deklaracji vat 7. Zastanawiam się jak to księgowo będę ujmować, bo dotychczas robiłam przypis należności Wn 221 Ma 720 na podstawie decyzji, a co z wystawionymi fakturami skoro przypis zrobię wcześniej w momencie otrzymania decyzji? Proszę o poradę, bo dla mnie to zupełnie nowy temat więc uczę się i szukam informacji.
My występujemy o interpretację podatkową, bo rozumiem, ze jeżeli na podstawie umowy jakieś tam stowarzyszenie świadczy dla nas usługi opiekuńcze, to w tym przypadku jest to zwolnione w VAT, ale jeżeli my ustalamy odpłatność naszym podopiecznym na podstawie decyzji - to jest to poza Vat-em. Jak dostaniemy interpretację to dam znać.