VAT w ośrodkach pomocy - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 sty 2017, 15:23

Mam pytanie, które dotyczy każdego zcentralizowanego.
1. Czy dochody z usług specjalistycznych, opiekuńczych, Środowiskowych domów samopomocy itp. są nieopodatkowane czy zwolnione?
2. Jeżeli są zwolnione to jak postąpić . W styczniu otrzymuję decyzję administracyjna na 6 m-cy z naliczeniem odpłatności. To wystawiam fakturę co miesiąc osobie zainteresowanej za każdy miesiąc oddzielnie i kwotę za 1 miesiąc wpisuje do rejestru sprzedaży ? Czy mogę jednorazowo za 6 m-cy i całą kwotę wpisuję w miesiącu decyzji ?
Mary3

Napisano: 11 sty 2017, 15:44

wpisujesz do rejestru sprzedaży na podstawie wpływu na konto. nie wystawiasz nic, ewentualnie miesięczny dokument do zaksięgowania u siebie. fakturę wystawiasz tylko na życzenie podopiecznej.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2017, 15:45

aha, i te usługi są zwolnione
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2017, 19:27

U nas jestesmy poza Vatem w swietle przepisu ,ktory mowi,że jednostki ktore uzyskują dochody na podstawie decyzji administracyjnej są poza Vatem.U mnie na podstawie decyzji są placone usługi opiekuńcze,dps-y i mieszkania chronione.Pozdrawiam :)
AGA 57

Napisano: 11 sty 2017, 21:08

AGA nie ma takiego przepisu który mowi ze jak jest decyzja administracyjna jest działanie poza Vatem. Oczywiście jest art.15 ... a tam nie ma takiego zapisu. Wszyscy wydajemy decyzje administracyjne bo tak mowi nasza ustawa. Jest tez art. 43 który zwalnia usługi pomocy społecznej swiadczone min przez ośrodki. to po co taki zapis jeśli z góry by wiadomo ze sa poza vat .
JSS

Napisano: 11 sty 2017, 21:13

i jeszcze moim zdaniem do rejestru trzeba wpisac na koniec każdego okresu czyli co miesiąc a data platy w tym przypadku nie ma wpływu.
JSS

Napisano: 11 sty 2017, 22:24

Z tego co ja wiem to nawet są w tej kwestii orzeczenia sądów tylko że jak zwykle u nas US interpretują różnie przepisy o VAT I PUNKT WIDZENIA ZALEŻY OD PUNKTU SIEDZENIA.pOZDRAWIAM :)
AGA 57

Napisano: 11 sty 2017, 23:01

Byłam na szkoleniu, na którym osoba prowadząca stała na stanowisku że dochody z usług świadczonych przez śds nie podlegają VAT na podstawie art.15 pkt 6 ustawy, tj. są zadaniem publicznym realizowanym przez organ władzy publicznej (powiat)przy pomocy utworzonej do tego celu jednostki organizacyjnej (śds)
ankabb

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x