najem lokalu w zasobach np spółdzielni -wydatki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 lut 2016, 12:11

Proszę o wypowiedzi nt - czy przy ustalaniu wydatków do naliczenia dm uwzględniacie obok wydatków dla zarządcy np Spółdzielni czy Wspólnoty tzw "odstępne" dla właściciela lokalu, pamiętając oczywiście o przyrównaniu do stawki gminnej
Czy zasiłki celowe z pomocy społ. doliczacie do dochodów ?
Gość

Napisano: 24 lut 2016, 15:55

nie wliczamy jest to jednorazowa pomoc z opieki społecznej
Gość

Napisano: 27 lut 2016, 21:35

Ale tamto odstępne to nie pomoc, ale klasyczny czynsz, podlegający rozliczeniu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2016, 10:57

na jakiej podstawie liczycie odstępne?? kto je potwierdza?? na wniosku napisane jest potwierdza zarządca domu (jak mieszkanie jest spółdzielcze) to potwierdza spółdzielnia - więc kto potwierdzi odstępne?? z jakiej racji je liczyć??
1234

Napisano: 01 mar 2016, 21:08

Czy to pytania do mnie? Jeśli tak, to spróbuję podpowiedzieć, gdy dowiem się na jakiej podstawie prawnej istnieje to „odstępne”.

W ogóle to dobre pytania.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2016, 19:22

Witam, bardzo mi zależy na odpowiedzi na te pytanie, jak jest w praktyce, uwzględnia się czynsz dla prywatnego właściciela (po stawkach gminnych) czy nie, a jeżeli tak, to kto go potwierdza - sam właściciel, czy zarządca na podstawie okazanej umowy?
Gość

Napisano: 12 gru 2016, 23:13

Tam jest trochę na ten temat: viewtopic.php?f=11&t=207230048
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2016, 10:02

1234 pisze:na jakiej podstawie liczycie odstępne?? kto je potwierdza?? na wniosku napisane jest potwierdza zarządca domu (jak mieszkanie jest spółdzielcze) to potwierdza spółdzielnia - więc kto potwierdzi odstępne?? z jakiej racji je liczyć??
Co do podstawy... trudno taką znaleźć, no ale to my, pracownicy, stoimy na straży uczciwego zarządzania przyjętymi wnioskami i kwotami tam zawartymi...
Owszem, pkt 12 wniosku potwierdza zarządca, ale my, w związku z tym, co napisałam powyżej, możemy tę kwotę poprawić i wpisać właściwą. Zarządcy, zwłaszcza wspólnot, nie wiedzą, które składniki opłat sprowadzamy do stawek gminnych i jak to robimy, tak samo odstępne w najmie ich w zasadzie nie obchodzi, więc oni nie są w zasadzie w stanie wpisywać właściwych kwot. To nasza robota.

Uwzględnianie odstępnego w wydatkach jest uczciwe, tak samo jak ograniczanie go - wraz z innymi tego typu wydatkami - do wysokości stawki gminnej, bo gdybyśmy nie ograniczali, dochodziłoby zapewne do różnych przekrętów.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2016, 13:54

..i tak dochodzi do przekrętów. Trzymajmy się lepiej wyroku z Olsztyna
II SA/OL 445/15 :( Ludzie wymyślili sobie sposób na to, by gmina utrzymywała im mieszkania i opłacała. Mnóstwo osób wynajmuje mieszkania za np.1000 złotych, choć ich na to nie stać, bo nie pracują. Jak nic nie robię, nie mam kasy - to nie wynajmuję mieszkania za grubą kasę, chyba proste? A jednak nie,z tych "umów tzw.odstępnego" tak się poustawiali, że wychodzi często dodatek. I to spory.
zula

Napisano: 13 gru 2016, 22:35

Popieram pogląd Krwawej. Poglądy zuli nie są przekonujące.
zula pisze:..i tak dochodzi do przekrętów
Eee... Po pierwsze to nie jest merytoryczny argument.
zula pisze:z tych "umów tzw.odstępnego" tak się poustawiali, że wychodzi często dodatek. I to spory.
Tylko zazdrościć — życia na Bermudach :lol: W mojej gminie obowiązuje ograniczenie do czynszu gminnego.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x