jednoznacznie napisane? - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 21 maja 2014, 22:21

Olaaa pisze:To musi napisać dokładną datę kiedy zaprzestał?
Nie musi podawać daty zaprzestania . W ustawie wyraźnie jest napisane- "1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 7:22

Musi. Jeśli chce otrzymać wyrównanie od 1 lipca, to 'w przypadku zaprzestania prowadzenia' musiało nastąpić przed 1 lipca. Logiczne. Ty Gość tego nie rozumiesz, ale nie podpowiadaj źle bo to, że ktoś teraz dostanie kasę, nie znaczy, że jej nie będzie musiał oddać. Nie rozumiesz pisanego tekstu człowieku.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 9:09

Ja napisalam w oswiadczeniu,ze nie prowadze/pracuje w gospodarstwie od dnia pierwszego orzeczenia na dziecko,(kilka lat wstecz),nie mialam z tym problemu.Albo opieka albo praca,ja tak do tego podchodze.Jak ktos to umie pogodzic to tylko pozazdroscic.
opiekunka

Napisano: 22 maja 2014, 9:26

opiekunka pisze:Ja napisalam w oswiadczeniu,ze nie prowadze/pracuje w gospodarstwie od dnia pierwszego orzeczenia na dziecko,(kilka lat wstecz),nie mialam z tym problemu.Albo opieka albo praca,ja tak do tego podchodze.Jak ktos to umie pogodzic to tylko pozazdroscic.
I to jest trafne zakończenie tematu .
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 10:01

To jest właśnie przykład tego, co się dzieje jak niekompetentni ludzie zaczynają mącić w ustawie.
Pierwsza poprawka bez szczegółowego uregulowania choćby tego czym jest zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego już rodzi szereg problemów, bo rolnicy boją się podpisywać to oświadczenie.
Druga z kolei jest bublem, bo wnioskujac z niej a contrario wychodzi na to, ze posiadanie statusu osoby bezrobotnej ma wpływ na prawo do ZDO po złożeniu wniosku o ZDO.
CZyli konia z rzedem temu kto powie co ma zrobić małżonek, który miał do 30.06.13 prawo do SP i wygasło ono za sprawą niekonstytucyjnego przepisu.
MPiPS twierdzi, ze należy odmówić im prawa, co uwazam za bzdurę, ale jestem w mniejszości. Ale żeby spełniać przesłankę z poprawki pana Smolarza składając wniosek taka osoba nie może już posiadać statusu osoby bezrobotnej czyli musi zrezygnowac z tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego. Czas orzekania w SKO w niektórych regionach Polski dochodzi do 10-12 miesięcy(!). Czyli przez ten czas formalnie taka osoba jest pozbawiona ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli nie może być ubezpieczona jako członek rodziny. No chyba że będzie szukać pomocy w ustawie o pomocy społecznej.
Brawo Panie Smolarz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 10:05

no właśnie, piszą ustawy a nic konkretnego w nich nie zawierają, jedna wielka propaganda przedwyborcza
Gość

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x