klienta nie można zastać w domu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 wrz 2015, 14:34

Witam.

Jestem nowa. Nie wiem co zrobić jeśli klient pisze podanie gołe i przysyła pocztą, a jak idę na wywiad to go nie ma. Idę drugi raz - nie ma. Pytam sąsiadów - mówią że człowiek zbiera grzyby i pracuje dorywczo i że go nie zastanę, dopiero późnym wieczorem wraca ale wtedy nie ma z nim rozmowy bo wraca pijany.

Co mogę zrobić formalnie - wezwać go pisemnie do ośrodka żeby przyszedł i powiedział kiedy będzie możliwy wywiad? Wyznaczyć mu pisemnie termin wywiadu i liczyć że odbierze list i będzie?
Napisać że w związku z tym, że nie można z nim zrobić wywiadu, sprawa nie zostanie rozpatrzona?
Chodzić do skutku?
Dać odmowę przyznania zasiłku celowego?

Co robicie jak taki klient się Wam zdarza?
całkiem nowa

Napisano: 25 wrz 2015, 18:59

Wezwać i ustalić termin wywiadu. Nie ma obowiązku przebywania w mieszkaniu po złożeniu wniosku.
bebo
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 23:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 21:09

Niby obowiązku nie ma, ale dobrze wiemy, że wywiad przeprowadza się w miejscu zamieszkania petenta. On też powinien zdawać sobie z tego sprawę w jakich godzinach pracuje OPS i kiedy może przyjść pracownik na wywiad. Ja kilkukrotnie miałem podobne sytuacje. Kiedy nikogo nie zastałem w mieszkaniu to zostawiałem kartkę z informacją o pilnym kontakcie z Ośrodkiem w celu ustalenia terminu wywiadu środowiskowego, zaś w kwestionariuszu odnotowywałem sobie każdorazowe wyjście w teren i niezastanie petenta (podajesz datę) - to zawsze dodatkowe zabezpieczenie w razie gdy minie termin 14 dni albo wywiad trafi w ręce Kierownika lub kontrolujących. Do tej pory nikt nie zarzucił mi złych praktyk a sam pracuje w OPS niespełna rok. Jeśli chodzi o część formalną to zawsze istnieje możliwość wysłania wezwania o konieczności stawienia się w siedzibie OPS w ciągu 7 dni, w innym wypadku podanie pozostanie bez rozpatrzenia.
socjalny89
Praktykant
Od: 27 maja 2015, 9:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 wrz 2015, 23:11

socjalny89, prawidłowo. Jedynie dyskusyjne jest zostawianie kartki w drzwiach, bo choć akceptowalne, to nie masz dowodu na skuteczne doręczenie, gdyż gość może twierdzić, że jej nie było.
bebo
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 23:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2015, 12:26

A po co tyle zachodu my robimy tak: przysyła pocztą czy zostawia w sekretariacie to zawiadomienie o wszczęciu postępowania w związku ze łożonym wnioskiem...bleble ble....
W związku z powyższym wyznacza sie termin do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego na dzień.............. W godzinach od 12 do 13 proszę być obecnym w miejscu zamieszkania.
W sprawie zmiany terminu proszę sie kontaktować ....imię nazwisko, telefon.

Pamiętaj ,ze nieodebranie korespondencja bez wiarygodnych przeszkód uważa się za doręczoną. Idziesz , nie ma go, Pismo z info ,że postępowanie będzie umorzone i drugi termin. Nie ma go na 2 terminie- umorzenie. art 11 ust 2

Nie chodzimy 100 razy w środowisko!!!!!
:!: :!: :mrgreen:
Wredna1

Napisano: 28 wrz 2015, 14:43

Pięknie dziękuję wszystkim za podpowiedź.
Pozdrawiam :)
całkiem nowa

Napisano: 29 wrz 2015, 9:37

Sory za wielką czcionkę
Wredna1

Napisano: 01 gru 2015, 21:49

do wredna1 - jakie umorzenie na podst. art. 11 ust.2? Tak jest napisane, że można odmówić, wstzrymać i coś jeszcze ale nie umorzenie!
aaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x