to co z ta wpłatą robimy? zwrot do KS? a jeśli dłużnik ma zaległości u wierzycielki spłacił FA u nas nawet zapłacił już za VI to wtedy? poinformowałam KS i żeby uchylić prawo do Sw z FA musze mieć zaświadczenie ze egzekucja jest skuteczna - KS wystawi takie zaświadczenie jeśli dłużnik zalega jemu i wierzycielce ? nam co prawda również koszty upomnienia i odsetki za 1 miesiącElmer pisze:stan zadłużenia to najdokładniejszy masz ty, więc nie ma o co pytać komornika.
Postępowanie jest proste - jeżeli w dniu 29.05 dłużnik miał zadłużenie to jest NP, jeżeli nie miał to nie jest. Wypłata 30.05 jest tutaj bez znaczenia.
Brak podstaw do zawieszenia
ja to tak rozumie jak Ty, pytałam tylko o to czy KS musi nas poinformować jeśli egzekucja będzie skuteczna? i czy tylko i wyłącznie ( oczywiście poza faktem jeśli wierzycielka sama złoży oświadczenie że rezygnuje z FA) na tej podstawie uchylamy prawo do FA? jeśli takowego zaświadczenia nie będzie lub będzie ze egzekucja jest nadal bezskuteczna - to nadal wypłacamy FA? - bo ja to tak rozumiemElmer pisze:to, ze dłużnik spłacił was nie oznacza, że egzekucja jest skuteczna.
Popatrz na prosty przykład:
kobieta przychodzi do was pierwszy raz. Pokazuje zaśw. od komornika dłużnik leci jej 10000.
Przyznajecie FA w wysokości zasądzonych 500 zł.
Akurat dłużnik podjął pracę i już w pierwszym miesiącu wpłacił 650 zł. 500 dał wam, resztę wierzycielce. Egzekucja jest jedna nadal bezskuteczna