Wypełniam dziś TW jednopozycyjny i chciałam się upewnić...
W E1 data od której nalicza się odsetki wpisuję 15.05.2015r?czy nic?
a co z datą powstania należności pieniężnej?
data, od której nalicza się odsetki- dzień następujący po wypłacie należności (np. wypłata 15.05.2015 - wpisujesz 16.05.2015)
data powstania należności pieniężnej - od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca, w którym powstała należność.
Konsultowałam dwukrotnie w "swoim" US, tytuły wysłałam i nie wróciły, więc chyba nie pwrowadzam Cię w błąd.
Jest w Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 20.05.2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych.Poza tym informacja powinna Ci się drukować z programu.
nie wiem czy mój tok rozumowania jest właściwy
W TW jednopozycyjnych wszystkie miesiące są ze sobą zsumowane a odsetki wyliczone na dzień wystawienia TW a więc nie mogę wpisać w pozycji "data od której się nalicza odsetki" daty wypłaty Fa w ostatnim miesiącu
Ale może ja się mylę.....
Jeśli okres świadczeniowy był pełny, czyli przez 12 m-cy były wypłaty świadczeń to tym samym 12 razy zostały naliczane odsetki, każde z inną datą. Zmień sobie na wielopozycyjny tytuł, nie powinny być zsumowane należności i tym samym odsetki. Po zmianie na wielopozycyjny powinno Ci podciągać datę naliczania odsetek dzień po wypłacie świadczeń, a także datę powstania należności pieniężnej - od - do. Pozdrawiam
W związku z tym jeśli było kilka miesięcy wypłat świadczenia to problem będzie z określeniem daty naliczania odsetek, bo nie będzie można podać jednej daty. Pozdr