michu95 - robi tak:
Ja zawsze nim wydam wniosek to pytam czy są jakieś dzieci powyżej 18-tki i informuje, że dla tych co mają poniżej 18-tki będą mieli przyznaną kartę do 18 roku życia, a powyżej odpowiednio do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego w którym jest planowany termin ukończenia nauki (czyli jak rodzic wpisze ze dziecko konczy nauke 20 czerwca 2018 to ja daje karte do 30 wrzesnia 2018). Chociaż zdarza się tez, że wpisują info o niepełnosprawności mimo, a dziecko ma poniżej 18-roku życia, ale to już staram się na bieżąco informować, żeby nie poprawiali tych wniosków 2x bo to strata czasu.
A co zaznaczył we wniosku? - powinien zaznaczyć:
Powyższe dane identyfikacyjne dotyczą:
- dziecka w wieku do 18. roku zycia
Ja bym poinformował, że takie oświadczenie w tym przypadku jest niepotrzebne. bo to "więcej dokumentów niż jest wymagane" i bym przy przyjmowaniu wniosku oddał i powiedział, że karta tak czy inaczej będzie tylko do 18 roku życia dziecka przyznana, ale po 18-tce zawsze można złożyć wniosek o tzw. "przedłużenie". Podejrzewam, że Klient po prostu nie wiedząc o tym dał takie oświadczenie

Po za tym nie ma takiej opcji we wniosku ze "dziecko ponizej 18-tki kontynuujace nauke..."
Tak czy inaczej poniżej 18-tki przyznajesz do 18-tego roku życia i powinni wybierać opcje we wniosku "dziecka w wieku do 18. roku zycia"