Zmiana miejsca zamieszkania - co dalej? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 sie 2018, 14:59

Rodzina złożyła wniosek o dodatkową formę KDR w trakcie wprowadzania wniosku do systemu okazało się , że KDR jest przyznane przez inną Gminę. Rodzina obecnie zamieszkuje na terenie mojej Gminy. Co teraz należny zrobić? kto ma anulować Karty ?
kodem
Praktykant
Od: 19 cze 2017, 16:07
Zajmuję się: fa/st/sr

Napisano: 21 sie 2018, 8:01

Anulować unieważnić na wniosek rodziny powinna poprzednia gmina i do takiej czynności jest zobowiązana ustawowo rodzina. W praktyce jest to zazwyczaj na naszej głowie, wiec polecam się skontaktować z osobą wydająca tam KDR, i przesłać im pisemną prośbę rodziny o anulowanie ich KDR. Trzeba się dogadywać w takich przypadkach i se pomagać oraz wykazać inwencją twórczą :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 sie 2018, 12:51

Dziękuję za odp ubu - dobrego dnia
kodem
Praktykant
Od: 19 cze 2017, 16:07
Zajmuję się: fa/st/sr

Napisano: 23 sie 2018, 8:17

Jak najbardziej zgadzam się z ubu, ale w SI KDR da się to rozwiązać inaczej. Jeżeli rodzina w poprzedniej gminie ma aktywne karty (status: wydana) to będzie istniała możliwość złożenia zamówienia na nowe karty tradycyjne w nowej gminie i przy ich odbiorze stare unieważnią się same. Jeżeli rodzina składa wniosek o karty elektroniczne to sytuacja będzie analogiczna.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03

Napisano: 23 sie 2018, 9:30

[quote="Herka"]Jak najbardziej zgadzam się z ubu, ale w SI KDR da się to rozwiązać inaczej. Jeżeli rodzina w poprzedniej gminie ma aktywne karty (status: wydana) to będzie istniała możliwość złożenia zamówienia na nowe karty tradycyjne w nowej gminie i przy ich odbiorze stare unieważnią się same. Jeżeli rodzina składa wniosek o karty elektroniczne to sytuacja będzie analogiczna.[/quot

No właśnie zaskoczyła mnie jakiś czas temu informacja że SI KDR pozwala na taką czynność, bo nie do końca jest to chyba zgodne z ustawą? Pracownik który wydał karty jest zobowiązany do ich unieważnienia, obcięcia boków itd. A poza tym to jestem ciekaw, czy system mnie informuje w jakiś sposób, ze KDR które wydałem jakiejś rodzinie, zostało właśnie anulowane w związku ze złożeniem wniosku w innej gminie? Bo jak tak nie jest to bardzo nieładnie :(
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 23 sie 2018, 11:16

Z prawnego punktu widzenia pismo i tak przesłać trzeba, ja mówię tylko o działaniu systemu. A co do unieważniania to urzędnik z "nowej jednostki" jest informowany, że karta się unieważni, pytany jest o to czy się zgadza i czy wie co powinien zrobić. Z drugiej strony dla urzędnika ze "starej jednostki" oprócz pisma pojawia się też informacja w zarządzaniu kartami.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03

Napisano: 25 mar 2024, 23:59

a co przykładowo w przypadku gdy tylko jeden członek rodziny się wyprowadza - tylko jemu w nowym miejscu zamieszkania wydaje się kartę a w poprzednim unieważnia albo co w przypadku gdy cała rodzina się przeprowadza ale jedno dziecko już utraciło prawa do KDR czy w nowej gminie da się przyznać tylko dwójce dzieci i rodzicom- czy system to puści?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x