zapotrzebowanie na dopłatę do czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 13 sty 2021, 20:33

czy ktoś analizował przykład podany w materiałach z ministerstwa???
Próbowałam wyliczyć tą metodą. Z wyliczenia wynika, że najemcy mieszkań komunalnych nie będą kwalifikować się do otrzymania dopłaty, natomiast w sektorze prywatnym wyszły kosmiczne kwoty, moim zdaniem całkowicie nierealne. Na podstawie wyliczeń GUS wynika, że miesięcznie powinniśmy zgłosić zapotrzebowanie na kwotę około 450.000 zł.

Na stronie GUS znalazłam dane z których wynika, że zasób mieszkaniowy w mojej gminie to 10.760 mieszkań. Natomiast przykładowe wyliczenie jest przygotowane na podstawie danych dla miasta Gdyni, gdzie podano, że zasób mieszkaniowy wynosi 13.618. (a musze zaznaczyć że jesteśmy gminą o wiele wiele mniejszą od Gdyni, a zasób mieszkaniowy niby prawie taki sam) Jednak na stronie GUS jako zasób mieszkaniowy Gdyni jest podana wartość 116 037 mieszkań. Dane podane w przykładzie są nieco zbliżone do danych otrzymujących dodatek mieszkaniowy w Gdyni. Wobec czego wyliczyłam również na podstawie danych otrzymujących dodatek mieszkaniowy, wówczas z wyliczenia wynika, że powinniśmy zgłosić zapotrzebowanie około 11.450 zł miesięcznie. I to jest bardziej realna kwota.

Jak to u Was wychodzi???? Ktoś już próbował przygotować zapotrzebowanie?????

HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP!
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2021, 9:34

Również próbowałam wyliczyć wg wzoru z Ministerstwa i wychodzą bardzo duże kwoty,więc chyba należałoby wyliczyć z naszych danych otrzymujących dodatek mieszkaniowy, tylko nie wiem jak wyliczyć zasób prywatny i gminny,ponieważ jest kwota wypłaconych dodatków mieszkaniowych i liczba wypłaconych dodatków mieszkaniowych próbowałam wyliczyć w ten sposób np.prywatne kwota wypłaconych dodatków mieszkaniowych 80.000zł,liczba wypłaconych dodatków 410,wyszło mi 34 mieszkań ,ale nie wiem czy dobrze
Marian
Praktykant
Od: 24 kwie 2019, 8:22
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 14 sty 2021, 14:38

GORZATKA pisze:
13 sty 2021, 20:33
czy ktoś analizował przykład podany w materiałach z ministerstwa???
Próbowałam wyliczyć tą metodą. Z wyliczenia wynika, że najemcy mieszkań komunalnych nie będą kwalifikować się do otrzymania dopłaty, natomiast w sektorze prywatnym wyszły kosmiczne kwoty, moim zdaniem całkowicie nierealne. Na podstawie wyliczeń GUS wynika, że miesięcznie powinniśmy zgłosić zapotrzebowanie na kwotę około 450.000 zł.

Na stronie GUS znalazłam dane z których wynika, że zasób mieszkaniowy w mojej gminie to 10.760 mieszkań. Natomiast przykładowe wyliczenie jest przygotowane na podstawie danych dla miasta Gdyni, gdzie podano, że zasób mieszkaniowy wynosi 13.618. (a musze zaznaczyć że jesteśmy gminą o wiele wiele mniejszą od Gdyni, a zasób mieszkaniowy niby prawie taki sam) Jednak na stronie GUS jako zasób mieszkaniowy Gdyni jest podana wartość 116 037 mieszkań. Dane podane w przykładzie są nieco zbliżone do danych otrzymujących dodatek mieszkaniowy w Gdyni. Wobec czego wyliczyłam również na podstawie danych otrzymujących dodatek mieszkaniowy, wówczas z wyliczenia wynika, że powinniśmy zgłosić zapotrzebowanie około 11.450 zł miesięcznie. I to jest bardziej realna kwota.

Jak to u Was wychodzi???? Ktoś już próbował przygotować zapotrzebowanie?????

HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP!
kolumna A liczba mieszkań w tys...wiec podac nalezy chyba liczbe w przeliczeniu na tys...jezeli u mnie jest 500 mieszkan to chyba musze wstawic 0,5?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 sty 2021, 15:11

wg mnie w przykładzie z ministerstwa nie jest podany zasób mieszkaniowy, gdyż Gdynia wg GUS ma zasób 116.000 mieszkań a nie 13.000.

10.000 mieszkań to ma nasza gmina, gdzie mieszkańców jest około 30.000.
Moim zdaniem ten przykład jest źle obliczony, dlatego kosmiczne kwoty wychodzą.

Tylko mi tak wychodzi, czy innym również?
Zapotrzebowanie zrobione wg wzoru wychodzi na poziomie 450.000 zł co miesiąc, przy miesięcznych wydatkach na dodatki mieszkaniowe 80.000 zł. czyli na pewno jest coś nie tak.
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2021, 15:26

GORZATKA pisze:
14 sty 2021, 15:11
wg mnie w przykładzie z ministerstwa nie jest podany zasób mieszkaniowy, gdyż Gdynia wg GUS ma zasób 116.000 mieszkań a nie 13.000.

10.000 mieszkań to ma nasza gmina, gdzie mieszkańców jest około 30.000.
Moim zdaniem ten przykład jest źle obliczony, dlatego kosmiczne kwoty wychodzą.

Tylko mi tak wychodzi, czy innym również?
Zapotrzebowanie zrobione wg wzoru wychodzi na poziomie 450.000 zł co miesiąc, przy miesięcznych wydatkach na dodatki mieszkaniowe 80.000 zł. czyli na pewno jest coś nie tak.
dokladnie...cos nie tak wychodzi...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 sty 2021, 15:36

Ja do tego podszedłem łopatologicznie :D Przejrzałem wnioski z dwóch miesięcy. Sprawdziłem komu przysługiwałaby taka dopłata i ile ona by wynosiła (zakładając że wszystkie z tych osób spełniałyby kryteria i złożyłyby wnioski). Na podstawie tego wyliczyłem ile środków będzie potrzeba na całe półrocze. Zaokrągliłem trochę w górę i po robocie :D
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 14 sty 2021, 15:59

A gdzie trzeba złożyć to zapotrzebowanie, bo w CAS jeszcze nic nie ma
slapi
Stażysta
Od: 09 paź 2014, 11:00
Zajmuję się: dm/de/kadry/płace

Napisano: 14 sty 2021, 16:45

Nie ma w CAS i nie jest powiedziane że będzie. Wysyłasz na urząd wojewódzki.

Co wpisujecie w rubryce "I miesiąc półrocza"? Przecież tu będzie "0" bo nawet jak ktoś złoży wniosek w styczniu to dodatek będzie przysługiwał dopiero od lutego. Dobrze myślę?
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 14 sty 2021, 18:38

Do kiedy należy złożyć to zapotrzebowanie? Czyli należy to wysłać pocztą?
Zuzannaxx
Praktykant
Od: 01 gru 2020, 22:57
Zajmuję się: DM, DE i PS

Napisano: 15 sty 2021, 8:54

Ja mam zapotrzebowanie w CAS , w takiej samej formie jak w papierowej ,
nigdzie nie doczytałam się aby wysłać w wersji papierowej, więc puki co robię tylko w CAS :) ;)
Marcin77
Praktykant
Od: 06 lis 2019, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x