Czynsz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 12 sty 2021, 11:35

Przesyłam odpowiedzi na dwa pytania.
Witam! Proszę o interpretacje:
1. Zdefiniowanie pojęcia „czynsz” (czy odstępne należy traktować jako składnik czynszu?).
2. Komu należy przekazywać dopłatę do czynszu (zarządcy lub właścicielowi lokalu czy wnioskodawcy).

Szanowna Pani, w odpowiedzi na wystąpienie z dnia 8 stycznia br. w sprawie dopłat do czynszu powiększających dodatek mieszkaniowy, o których mowa w ustawie z dnia 10 grudnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa (Dz. U. z 2021 r. poz. 11), uprzejmie wyjaśniam, że przez „czynsz” w kontekście ww. dopłat do czynszu należy rozumieć czynsz w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. z 2020 r. poz. 1740), dalej kc. Zgodnie z art. 659 § 1 kc przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz. W świetle powyższego przepisu czynsz jest świadczeniem należnym wynajmującemu w zamian za oddanie lokalu w najem. Wysokość czynszu ustalana jest przez strony umowy najmu, w myśl zasady swobody umów.
Dopłata do czynszu powiększająca dodatek mieszkaniowy powinna zostać wypłacona łącznie z dodatkiem mieszkaniowym i na tych zasadach co dodatek mieszkaniowy. W związku z powyższym, mając na uwadze art. 8 ust. 1 zd. pierwsze ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2019 poz. 2133, z późn. zm.) dodatek mieszkaniowy wraz z dopłatą do czynszu wypłaca się zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny (w przypadku umowy najmu – wynajmującemu). Jednocześnie uprzejmie proszę zwrócić uwagę na treść art. 49 ust. 1 ww. ustawy o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa.
Joanna Graszka

starszy specjalista
Wydział Praw Lokatorów i Utrzymania Zasobów Mieszkaniowych
Departament Mieszkalnictwa
Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii
Bożena Ż
Praktykant
Od: 04 sty 2018, 13:59
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 12 sty 2021, 12:48

Dla mnie nadal jest niejasne. Jeżeli dobrze rozumiem tą odpowiedz to dopłata jest do samego odstępnego. Ale co z najemcami mieszkań socjalnych/komunalnych oni nie mają odstępnego.
Podobnie sposób wypłaty. Niby tak jak zwykle dodatki ale ten dopisek "w przypadku umowy najmu – wynajmującemu"? Wynajmujący to właściciel mieszkania. Przecież nie będę przekazywał dopłaty właścicielowi mieszkania.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2021, 12:51 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 12 sty 2021, 12:51

Fantomas pisze:Dla mnie nadal jest niejasne. Jeżeli dobrze rozumiem tą odpowiedz to dopłata jest do samego odstępnego. Ale co z najemcami mieszkań socjalnych/komunalnych oni nie mają odstępnego.
Też cały czas próbuję to rozkminić. Z nadesłanych materiałów podane przykłady bazują tylko na samym odstępnym a co z pozostałymi najemcami :?: :?: :?:
Marcin77
Praktykant
Od: 06 lis 2019, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 12 sty 2021, 13:08

Marcin77 pisze:
12 sty 2021, 12:51
Fantomas pisze:Dla mnie nadal jest niejasne. Jeżeli dobrze rozumiem tą odpowiedz to dopłata jest do samego odstępnego. Ale co z najemcami mieszkań socjalnych/komunalnych oni nie mają odstępnego.
Też cały czas próbuję to rozkminić. Z nadesłanych materiałów podane przykłady bazują tylko na samym odstępnym a co z pozostałymi najemcami :?: :?: :?:
o to właśnie chodzi...dopłaty wychodzą tylko do odstępnego ;) z lokalu komunalnego ktoś chciał złożyć na dopłatę...oczywiście na starcie nie wyszło nic...ale jezeli weźmiemy lokal wynajmowany od właściciela prywatnego...odstępne 800....1000 zł wtedy już dopłata wyjdzie ( 800....1000 zł x 75%) - dodatek mieszkaniowy. :roll:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 12 sty 2021, 13:12

Może chodzi o osoby prywatne, które mają mieszkanie własnościowe i wynajmują na podstawie umowy najmu mieszkanie, wtedy dm będziemy wypłacać właścicielowi mieszkania.
Mnie nurtuje fakt czy te czynsze od zarządców prywatnych porównujemy do stawek gminnych, czy raczej działamy na podstawie art. 659 par. 1 kc( Dz. U. z 2020 poz. 1740)
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 sty 2021, 13:26

Myślę, że pani z ministerstwa niespecjalnie ma pojęcie, o co została zapytana, ani jak wyglądają dodatki mieszkaniowe, skoro przywołała tylko odpowiednie fragmenty ustaw, które my dobrze znamy.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2021, 13:38

Krwawa jak Ty będziesz robić bo ja już się zakręciłem.
Tzn. zgłasza się gość podnajmujący mieszkanie od innej osoby w spółdzielni. Pokazuje umowę najmu a tam 1000 odstępne plus opłaty. Spółdzielnia podbija wniosek i wypisuje składniki tzn. eksploatacja, f. remontowy, c.o., woda, śmieci. I co teraz? Liczymy normalnie dodatek (np wyjdzie 300 zł ale co nie wliczamy w ogóle odstępnego?) a swoją drogą liczymy samą dopłatę do czynszu (1000 zł * 75% =750 zł). Gość dostaje 450 zł dopłaty i 300 zwykłego dodatku czyli łącznie 750 zł?

A co jak dodatek zwykły nie wyjdzie? To i dopłaty nie dajemy?
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 12 sty 2021, 13:48

Fantomas pisze:Krwawa jak Ty będziesz robić bo ja już się zakręciłem.
Tzn. zgłasza się gość podnajmujący mieszkanie w spółdzielni. Pokazuje umowę najmu a tam 1000 odstępne plus opłaty. Spółdzielnia podbija wniosek i wypisuje składniki tzn. eksploatacja, f. remontowy, c.o., woda, śmieci. I co teraz? Liczymy normalnie dodatek (np wyjdzie 300 zł ale co nie wliczamy w ogóle odstępnego?) a swoją drogą liczymy samą dopłatę do czynszu (1000 zł * 75% =750 zł). Gość dostaje 450 zł dopłaty i 300 zwykłego dodatku czyli łącznie 750 zł?
Ja liczyłabym tak; odstępne porównuję do stawki gminnej ale tylko przy wyliczeniu DM. dopłatę do czynszu 1000*75% =750 zł -300 dm = 450 zł ,dopłata do czynszu +dodatek mieszkaniowy 750 zł przekazuję na konto spółdzielni mieszkaniowej .
Marcin77
Praktykant
Od: 06 lis 2019, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 12 sty 2021, 13:54

U mnie jak ktoś ma własnościowe mieszkanie i podpisze umowę najmu z drugą osobą, to Spółdzielnia Mieszkaniowa tylko na wniosku potwierdza, iż właścicielem mieszkania jest Pani XY, załącznik do wniosku nie wypisuje Spółdzielnia, tylko osoba wynajmującą czyli Pani XY, tzn. Czynsz, opłata za śmieci plus opłata za wodę i kan. poniewaz wynajmujący płaci czynsz Pani XY, anie Spółdzielni.
Żeby dostać dm z dopłatę trzeba spełniać też kryteria z DM.
Myślę że KRWAWA jest obeznana i niebawem nas uświadomi jaki mamy brać pod uwagę czynsz
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 sty 2021, 14:01

Jak bedzie w komunalnych?
Czy jak dm idzie na spoldzielnie to doplata tez na sm czy do wlasciciela?
Ani
Referent
Od: 03 sie 2017, 7:47
Zajmuję się: Kdr

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x