Czyżby umknęła mi jakaś zmiana ustawy o świadczeniach rodzinnych ?kb pisze: ↑11 maja 2021, 10:37ustalając prawo do świadczenia dla nowego opiekuna uwzględniasz to, że opiekę sprawuje od 04.05 - co tez powinno znaleźć się w wywiadzie...chyba, że okaże się, iż poprzedni opiekun wcale już jej nie sprawował w maju;-) - wtedy dla pierwszego nienależne a dla drugiego prawo od pierwszego dnia miesiąca
Zapewne ten mój komentarz nie zmartwi Cię, ale mimo mojej sympatii do Ciebie i Twoich merytorycznych komentarzy, wielokrotnie tu na forum wyrażanej, muszę nie zgodzić się z szanowną przedmówczynią, ponieważ przepis art. 17 ust. 5 pkt 3 brzmi także jednoznacznie:kb pisze: ↑12 maja 2021, 9:09może i nic ci nie umknęło, ale chyba mylisz pojęciaustalać prawo to niekoniecznie znaczy przyznawać...jedną z podstawowych przesłanek do przyznania świadczenia jest sprawowanie opieki - co też należy ustalić ustalając prawo.. A prawo do świadczenia nie przysługuje za okres kiedy opieka jeszcze lub już nie była sprawowana.. Poza tym masz jeszcze przepis, z którego wynika, ze szo nie przysługuje jesli ktoś inny w tym czasie na te osobe pobiera szo.
To, że w tym przypadku strona złożyła wniosek 4.05 i zmiana opiekuna nastąpiła (prawdopodobnie, bo tak naprawdę wcale tego nie wiemy, tylko tak zakładamy na podstawie daty rezygnacji pierwszego opiekuna z szo) nie znaczy, że ustalamy prawo od dnia złożenia wniosku, tylko akurat data, od kiedy świadczenie może przysługiwać zbiegła się z dniem złozenia wniosku...gdyby złozył go 30 maja, a opieke sprawował od 4.05 - prawo do swiadczenia tez przysługiwałoby od 4.05 (w tym konkretnym przypadku)
Nasuwa się więc proste pytanie, czy można mówić o zaistniałym zbiegu do świadczeń w sytuacji, gdy jedna osoba już nie jest świadczeniobiorcą, a druga jeszcze nie jest, gdyż stara się uzyskać prawo do świadczenia.Szarak pisze:Art.27 ust.4 W razie zbiegu uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, przysługującego więcej niż jednej osobie sprawującej opiekę nad osobą lub osobami wymagającymi opieki przyznaje się tylko jedno świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna osobie, która pierwsza złożyła wniosek.