W decyzji wpłata NP na konto czy można jednak potrącić

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
OPS84
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze
Kontakt:

W decyzji wpłata NP na konto czy można jednak potrącić

Post autor: OPS84 »

Witajcie, Pani ma do zwrotu nienależnie pobrane świadczenia ze świadczeń rodzinnych i w decyzji o zwrocie jest że świadczenia te ma zwrócić na konto bankowe ośrodka, gdyż tak się umówiliśmy. Kobieta jednak odmawia zwrotu świadczeń, czy zatem można je potrącić z 500+? Czy mogę wystosować do niej pismo że w nawiązaniu do decyzji, świadczenia te zostaną potrącone z bieżąco wypłacanego świadczenia wychowawczego?
esoka
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: W decyzji wpłata NP na konto czy można jednak potrącić

Post autor: esoka »

Najlepiej zawrzeć od razu w decyzji, że w przypadku braku zwrotu nienależnie pobranych świadczeń kwota zostanie potrącona wraz z odsetkami z bieżąco wypłacanych świadczeń rodzinnych, zasiłku dla opiekunów bądź świadczenia wychowawczego.
OPS84
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze
Kontakt:

Post autor: OPS84 »

W porządku, ale co zrobić w mojej sytuacji, kiedy nie umieściłem w decyzji takiej wzmianki?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Masz obowiązek dokonania potrącenia NP. Skoro nie miałaś tego w decyzji to wysłać pismo informacyjne przytoczyć odpowiedni przepis i kiedy zostanie dokonane potrącenie. Na przyszłość naucz się, że nieważne na co się umawiasz ze stroną masz wydać decyzje od A - Z za każdym razem.
ODPOWIEDZ