W jaki sposb obliczany jest dochod do ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 sty 2017, 18:51

Czy ma zanczenie przy wyliczaniu dochodu fakt ze otrzymuje wynagrodzenie kazdego miesiaca na inna kwote?
martynka

Napisano: 02 sty 2017, 19:02

Nie, już tłumaczę:

Jeżeli zacząłeś pracę w roku bazowym i dalej ją wykonujesz - to bierzemy twój dochód za rok 2015.

Jeżeli podjąłeś pracę po roku bazowym np 1 stycznia 2016 i dalej ją wykonujesz to interesuje nas twój dochód z pełnego miesiąca następującego po podjęciu zatrudnienia czyli w tym przypadku twoje wynagrodzenie za miesiąc luty 2016.
ugabuga

Napisano: 02 sty 2017, 19:06

ok .ale np. jesli mam dochodinny w kazdym miesiacu,,I np. w lutym( gdzie wymagane jest zaswiadzczenie o dochodzie) zarobilam np. 1000zł wiec przekroczylam dochod a miesiac pozniej zarobilam tylko 300zł.I dlaczego bazuje sie tylko na 1 miesiacu?
martynka

Napisano: 02 sty 2017, 19:32

Art 5 4b. ustawy o świadczeniach rodzinnych
W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się
lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym
poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu
członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod
opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za
miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli
dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest
prawo do świadczeń rodzinnych.

Dlatego że ustawa tak nakazuje.
Pamiętać należy że na zaświadczeniu o dochodzie powinniśmy mieć wyszczególnione również koszty uzyskania przychodu - wielu pracodawców nie zamieszcza takiej informacji. (To ile dostajesz netto na rękę, nie jest właściwym dochodem przy ŚR - musimy jeszcze to pomniejszyć o Koszty uzyskania przychodu - w wielkim skrócie twój dochód w ŚR to kwota netto pomniejszona o koszty uzyskania przychodu)
ugabuga

Napisano: 02 sty 2017, 19:39

A jeszcze 1 pytanie.Mam na dziecko alimenty z funduszu rodzinne oraz 500 plus.Do tego pracuje.N okres 201/2016 zzostaly mi wszystkie swiadzcenia przyznane.Tylko do rodzinnego mam przekroczone o kilka zl.Wiec mam pomniejszone.Mialam umowe zlecenie do konca roku.Teraz w styczniu mam dostac nowa umowe prawdobodobnie do konca roku.Czy ja musze to zglosic do mopsu?
Czy to bedzie liczone jako ciaglość?Ale dopiero to zglosic jak dostane nowa umowe.?

Nie rozumiem tych przepisow o swiadzceniach rodzinnych.
martynka

Napisano: 02 sty 2017, 19:57

Nowa umowa zgłosić w MOPSie. Tu będzie różnie, zależy od ośrodka. Niektórzy robią ciągłość a inii - stara umowa zlecenie do utraty i uzysk z nowej. Jeżeli zarabiałaś minimalną krajową to potraktowanie tego jako ciągłości byłoby dla Ciebie korzystniejsze.
ugabuga

Napisano: 02 sty 2017, 20:10

To wychodzi na to ze w mopsie zle wyliczyli mi dochod.
Jesli ja mam dochod netto w momencie wymagania z mopsu z 1 pracy na kwote netto 570. a z 2 mam 560zł.
A od tej kwoty odejmuje sie koszty uzyskania.
Wiec nie powinnam nawet przekroczyc dochodu do rodzinnego.
Czy dobrze rozumuje?
Czyli dochod jest w ten sposb liczony brutto- zdrowotne- spoleczne-podatek= netto i jeszcze - koszty uzyskania przychodu?
Gość

Napisano: 02 sty 2017, 20:15

Twoim dochodem też są świadczenia pobrane z funduszu alimentacyjnego w roku 2015 i inne nieopodatkowane dochody z roku 2015 + PIT UZ za rok 2014. Nie chcę wróżyć z fusów, udaj się do ośrodka i zobacz czy z umów zleceń dostarczyłaś prawidłowe zaświadczenia o dochodzie uzyskanym z załączonym kosztem uzyskania przychodu. Tak czy siak, udaj się do MOPSu i tam wszystko ładnie Ci pokażą co i jak i dlaczego.
ugabuga

Napisano: 02 sty 2017, 20:22

zwrot z podatku tez licza.jako dochod.
martynka

Napisano: 02 sty 2017, 20:23

Gdybym mogla uzsykac wyczerpujaca informacje co i jak u siebie w mops to nie szukalam bym pomocy w necie.
A tam wszystko sama musze im mowic bo same nic z siebie nie powiedza.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x