za złotówki na pełne kwoty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 sty 2017, 16:23

od grudnia wnioskodawca utracił prace i zyskał prawo do zasiłku w PUP i złotówka nie ma racji bytu od stycznia. Jak teraz maja wygladać wypłaty rodzinnego? czy przyznac rozpoczęcie po 100 zł na dziecko czy pomniejszyc o wypłate listopadową i grudniową? to samo z dojazdami za wrz. i paźdź. Podpowiedzcie coś.To pierwszy przypadek u mnie tego typu a na forum nic nie znalazłam.
monika++

Napisano: 03 sty 2017, 9:57

Mam identyczny problem. Poza tym jeśli wypłacimy we wrześniu rozpoczęcie roku w kwocie 93,69 zł (tak mi wyliczył program pomniejszając 100 zł o to co już zostało wypłacone w listopadzie i grudniu) to czy program nie będzie pokazywał błędu w sprawozdaniu w tab. A. jeśli nie będzie tam ujęta pełna kwota dod. z tyt. rozpoczęcia roku szkolnego.
Przyłączam się do pytania. Może ktoś to już przerabiał i wie jak powinno być poprawnie. A może Ktoś z SYGNITY odpowie, czy sposób w jaki liczy to program jest zgodny z ustawą.
NEC

Napisano: 03 sty 2017, 10:21

Mi też pomniejszyło dodatek rozpoczecie roku szkolnego. Chwilowo nie mam czasu ale napisze do sygnity czy wszystko jest zgodnie z ustawa.
monika++

Napisano: 03 sty 2017, 10:57

robicie wszczecie postępowania w takiej sutuacji czy świadectwo pracy wystarczy?
Gość

Napisano: 03 sty 2017, 11:13

w sprawozdaniu w części A muszą być pełne kwoty zasiłków, natomiast wypłaty pomniejszone z tytułu roku szkolnego lub dojazdów trzeba ująć w części gdzie jest zł/zł gdyż są to wyrównania wcześniej wypłaconych świadczeń.
help

Napisano: 03 sty 2017, 11:16

Stanowisko Ministerstwa w tej sprawie jest takie, że w pierwszym miesiącu, w którym nie jest przekroczone kryterium dochodowe, należy wypłacić dopełnienie do pełnej kwoty świadczenia.

Stanowisko to zostało podtrzymane na spotkaniu 26-01-2016r w Ministerstwie, gdzie ponownie poruszany był przypadek gdy np w listopadzie, grudniu i styczniu są należne świadczenia w pełnej wysokości, a od lutego osoba wpada mechanizm złotówka za złotówkę. Uzyskaliśmy odpowiedź, że dopełnienia tego nie stosuje się tylko w przypadku dodatku z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego, jeżeli to dopełnienie miałoby być wypłacone w listopadzie lub grudniu roku 2015, gdyż wtedy nie obowiązywała zasada złotówka za złotówkę, ale gdy w którymś z miesięcy w styczniu jest należna kwota świadczeń w pełnej wysokości, to takie dopełnienie już się stosuje.

Na pisemne potwierdzenie przypadku opisanego powyżej cały czas oczekujemy, Poniżej natomiast zamieszczam przykład, przysłany przez Ministerstwo, który mówi o wyjściu z mechanizmu złotówka za złotówkę.

Pytanie5

Czy w przypadku gdy za styczeń 2016 r. został rodzinie wypłacony dodatek z tytułu urodzenia dziecka, w ramach mechanizmu "złotówka za złotówkę", w wysokości 70 zł (pełna wysokość 1/12 dodatku z tytułu urodzenia dziecka to 83,33 zł), to gdy w lutym przysługuje już zasiłek rodzinny wraz z dodatkami w pełnej wysokości, wówczas należy w lutym dokonać jednorazowej dopłaty dodatku z tytułu urodzenia dziecka do pełnej kwoty tego dodatku w wysokości:

a) 1000,- zł - 70,- zł = 930,- zł

albo

b) 1000,- zł - 83,33 zł = 916,67 zł.

Oraz drugie pytanie:

Bardzo proszę o określenie co oznacza "z uwzględnieniem wypłaconej częściowo kwoty świadczenia".

Przykład: Przyznano dodatek z tytułu urodzenia dziecka w miesiącu styczniu.

Wypłaty: Styczeń: przyznane świadczenie : 83,33 po uwzględnieniu proporcji wynikających z przekroczenia świadczenia wypłacono 75,00

Luty: przyznane świadczenie : 83,33 po uwzględnieniu proporcji wynikających z przekroczenia świadczenia wypłacono 75,00

W miesiącu marcu następuje utrata dochodu i wypłacamy wyrównanie dodatku do pełnej kwoty przyznanego dodatku. I tu jest moje pytanie.

Czy uwzględniając częściowo wypłacone świadczenie bierzemy pod uwagę 2 x 83,33 czy 2 x 75,00 ?

W przypadku gdy w trakcie trwania okresu zasiłkowego wystąpią zmiany (np. utrata dochodu), które spowodują, że dana rodzina mająca do tej pory przyznane zasiłki rodzinne

i dodatki do zasiłku rodzinnego na podstawie art. 5 ust. 3 (czyli z zastosowaniem mechanizmu "złotówka za złotówkę) spełnia kryterium dochodowe, to należy takiej rodzinie wydać decyzję zmieniającą i ustalającą prawo do świadczeń w pełnej wysokości na pozostałą danego część okresu zasiłkowego.

W przypadku dodatków jednorazowych (rozpoczęcie roku szkolnego, urodzenie dziecka) należy dopłacić do pełnej kwoty przyznanego dodatku z uwzględnieniem wypłaconej już częściowo w ramach mechanizmu "złotówka za złotówkę" kwoty świadczenia.

c.d.n.
Mariatynka

Napisano: 03 sty 2017, 11:17

c.d.
Dzielenie jednorazowych dodatków przez 12 wynika z art. 5 ust. 3b lit. c) i dotyczy ustalania łącznej kwoty zasiłków wraz z dodatkami będąca pierwszą zmienną dzięki której ustalamy kwotę, którą ostatecznie wypłacimy rodzinie (druga zmienną jest oczywiście kwota przekroczenia kryterium dochodowego). Czyli to, że podzielimy dodatek z tyt. urodzenia dziecka przez 12 (1000/12=83.33 zł) nie oznacza wcale, że dana osoba otrzyma co miesiąc 83.33 zł. Kwota tego dodatku, którą wypłacamy danej osobie co miesiąc znajduje się w łącznej kwocie świadczeń, którą ustaliliśmy w ramach mechanizmu złotówka za złotówkę. Dlatego dopłacając do pełnej kwoty przyznanego dodatku należy uwzględnić faktycznie wypłaconą już kwotę dodatku (wynikająca z proporcji). Zatem w przytoczonym przykładzie będzie to: 1000 zł - 70 zł (kwota faktycznie wypłacona

w styczniu wynikająca z proporcji) = 930 zł.

.........................

Jeśli mają Państwo ma inną interpretację prawa, uprzejmie przypominamy, że w naszym oprogramowaniu istnieje możliwość zmiany podpowiedzianych kwot w indywidualnych decyzjach, natomiast podpowiedź kwot musi następować zgodnie z wytycznymi Ministerstwa.

Opracowując zmiany w oprogramowaniu, wynikające z zasady "złotówka za złotówkę", specjalnie przygotowaliśmy nowe okno "Obliczenia dla przekroczonego kryterium", gdzie w jednym miejscu są skupione wszystkie kwoty, z możliwością ich zmiany, aby nie trzeba było zmieniać po kolei planów wypłat wszystkich świadczeń przyznanych decyzją.
--------------------------------

c.d.n.
Mariatynka

Napisano: 03 sty 2017, 11:18

Mariatynka:
Moje pytanie do Sygnity dotyczyło dodatku na rozpoczęcie roku szkolnego:
"Wniosek o zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2016/2017 (dwa zasiłki rodzinne w kwotach 124 zł i 95 zł, dodatek rehabilitacyjny 110 zł oraz dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego 100 zł).
Dziecko posiada orzeczenie o niepełnosprawności - termin ważności do 28.02.2017r.
Dochód rodziny wyniósł 708,21zł. Kryterium dochodowe rodziny: 764zł do 28.02.2017 oraz 674 zł od 01.03.2017.
Od 1 marca 2017r. program przyznaje zasiłki rodzinne wraz z dodatkami zgodnie z mechanizmem "zł za zł".
Pytanie dotyczy dodatku na rozpoczęcie roku szkolnego (100 zł na jedno dziecko), dodatek został rozbity na kwoty: w listopadzie 2016r. 73,44zł (w grudniu 2016, styczniu i lutym 2017 przerwa) i od 1 marca do 31 października 2017r. po 3,32 zł miesięcznie."

1. Czy jest to prawidłowe przeliczenie?
2. Czy w sprawozdaniu rocznym za 2016r. kwota dodatku wypłacona za listopad 2016r. tj. 73,44zł - będzie ujęta w tabeli A.1. wiersz 2.5. - kwoty ustawowe czy w tabeli A.2. - "zł za zł" ?
3. Jeśli będzie ujęta w tabeli A.1. - czy pojawią się walidacje?

Odpowiedź z Sygnity:
ad.1
Wyliczenie jest jak najbardziej prawidłowe.
ad.2
Dopełnienie będzie się pojawiać w A1 (73,44) reszta w A2 czyli to co wynika z zł/zł.
ad.3
Pojawią się miękkie walidacje.
Mariatynka

Napisano: 03 sty 2017, 12:43

help pisze:w sprawozdaniu w części A muszą być pełne kwoty zasiłków, natomiast wypłaty pomniejszone z tytułu roku szkolnego lub dojazdów trzeba ująć w części gdzie jest zł/zł gdyż są to wyrównania wcześniej wypłaconych świadczeń.
jak miałam w czesci A w dodatku D6 taki przypadek- dopłaciłam do 100 zł różnicę, tak jak wygenerował mi program. Sprawozdanie przeszło, nawet wyjaśnień nie musiałam pisać.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2017, 10:48

Gość pisze:robicie wszczecie postępowania w takiej sutuacji czy świadectwo pracy wystarczy?
???
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x