W jaki sposób dokumentuje się czynsz dzierżawny gosp. rolne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 mar 2015, 15:00

Osoba wydzierżawiła gosp. rolne. Dochód z tego gosp. liczony jest do świadczeń rodzinnych. W jaki sposób dokumentuje się czynsz dzierżawny tego gospodarstwa czy jest to zapisane w umowie. Jeżeli jest wpisane w umowie, że dzierżawcy płacą ileś zboża i podatek to w jaki sposób trzeba to udokumentować, żeby odliczyć czynsz dzierżawny czego należy żądać czy osoba która dzierżawi ma napisać oświadczenie i podać ile wynosi jak to robicie czy potrzebna do tego umowa dzierżawy.
Bardzo proszę o odpowiedź.
grażyna3

Napisano: 03 mar 2015, 15:03

u nas w zbożu nie było przypadku ale pani mówiła że dostaje na podatek i wpisała kwotę w oświadczeniu o nieopodatkowanych dochodach.
ewelina328

Napisano: 03 mar 2015, 16:03

mnie chodzi o osobę która wydzierżawiła gosp. i płaci czynsz dzierżawny właścicielowi, w jaki sposób ma udokumentować to co płaci właścicielowi, czyli tzw. czynsz dzierżawny , który można odliczyć od wydzierżawione go gosp.
grażyna3

Napisano: 30 mar 2016, 17:20

róenież proszę o odpowiedź, pilna sprawa
Gość

Napisano: 30 mar 2016, 20:44

To będzie porada płatna.
Gość

Napisano: 30 mar 2016, 21:45

po pierwsze trzeba sprawdzić czy umowa dzierżawy jest zgodna z przepisami KRUS i co najważniejsze czy ten który wydzierżawił dostał za to rentę bądź emeryturę w KRUS, bo często tak nie jest - jeśli to wszystko jest spełnione to taką umowę dzierżawy bierze się pod uwagę. Często na umowach jest wpisany ten czynsz np. za 1 kwintal zboża rocznie - ja już to bardzo dawno liczyłam i mogę źle mówić, ale przeliczałam to zboże na zł (średnia cena skupu chyba czy jakoś tak za dany rok). Kopię umowy bym dołączyła do akt, może kopię podatku za 2014 r. - mogę się mylić, poprawcie mnie :)
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x