kiedyś ktoś zrobił u nas zasiłek pielęgnacyjny ŻONA na MĘŻA. Wyszukując osoby w systemie które ukończyły 75 lat wyświetliła mi się żona tego Pana,która akurat w tym roku kończy 75 lat. pech chciał że zrobiłam jej decyzje uchylającą ponieważ została uprawniona do dodatku pielegnacyjnego. nawet nie pomyslałam że ona może miec na męża. mało tego mąż nabył juz dawno prawo do dodatku pielegnacyjnego i nie zostało to zgłoszone. przyszedł mi dokument z zusu z inf. od kiedy ma dodatek. jaką teraz decyzje mam zrobic? na co sie powołac na błąd z urzedu? błąd pisarski?
Możesz też iść w zaparte i wznowić postępowanie w sprawie uchylenia prawa do ZP z uwagi na fakt, iż wyszły na jaw nowe okoliczności nieznane organowi w chwili wydawania decyzji (powzięcie wiadomości na temat rzeczywistego terminu uzyskania prawa do dodatku z ZUS przez osobę uprawnioną). W decyzji uchylisz wadliwa decyzję i orzekniesz merytorycznie prawidłowo.
A potem już tylko nienależnie pobrane świadczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Prawidłowe - wystąpienie do SKO o stwierdzenie nieważności Twojej decyzji.
Mniej prawidłowe, a w tej konkretnej sprawie zapewne trudne do osiągnięcia, uzyskanie od strony zgody na zmianę ostatecznej decyzji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett