nie wiem czy dobrze myślę ale jeżeli mamy decyzje 13 stki lub 14 stki to odliczam łączna sume brutto bo przeciez po weryfikacji odliczamy składki zdrowotne ( co ujęta jest juz i 13 stka i 14 stka ) i podatek ( który tez jest ujety ) więc dlaczego netto odejmujecie ???? może się mylę ale ja tak myślę. może źle robie ale przecież w PIT -ach maja ujęte brutto 13 i 14 w składkach zdrowotnych tez jest wykazane ogółem i podatek. Może ja się mylę ale to powiedzcie mi.Bp wg mnie to po dwa razy odejmujecie i podatek i składki zdrowotne . Ale może to ja się mylę ....OPS-RIA pisze: ↑16 sie 2022, 7:30Zus podaje nam 13 emeryture netto oraz składke zdrowotna od 13 emerytury. Od ogólnej (łacznej)składki zdrowotnej z ZUS odejmujemy składkę od 13tki. Nastepnie liczymy: Dochód minus skladka zdrowotna (ta wyliczona przez nas po odjeciu składki od 13tki) minus składka społeczna i minus podatek nalezny. Od tego co nam wyjdzie odejmujemy 13tke netto. Dzielimy przez 12 (przy osłonowych) i przez liczbę członków wspolnie gospodarujacych.