w jaki sposób organizujecie Wigilię . - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 wrz 2020, 15:38

pytanie jak wyżej. MRazem z Gminnym Ośrodkiem kultury chcemy urządzić wigilię. Pieniądze na poczęstumnek będaz alkoholowych. A czy my jako OPS mozemy zrobić paczki?Myślałam o tym, aby w listopadzie osoby zaproszone kwalifikujące sie w 150% złozyły podania, dać w fromie bonów i kupić w sklepie takie same żywnościowe paczki. Czy to ma sens. Czy coś zakręciłam.
dziurd
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR.FA,ŚW,PS,STYPENDUIM, ZESPÓŁ INTERD.

Napisano: 09 wrz 2020, 8:59

Wątek religijny mi nigdy nie pasował do pracy instytucji, które uważam powinny jednak mieć charakter świecki. Co z osobami które nie obchodzą takich świąt? Przyjdą? Dostaną paczkę świąteczną? A może nieświąteczną. Czy zrobicie im paczki wtedy kiedy oni obchodzą swoje święta?
Oprócz tego paczki świąteczne na podanie + bon + zakup.... być może można i tak ale jakoś chyba niewiele w tym "magii świąt"
Może po prostu zwiększcie kwoty zasiłków, lub ilość pomocy żywnościowej w naturze.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 09 wrz 2020, 9:41

O rety! Pieniądze z alkoholowych??? Dobrze rozumiem? Z tzw. kapslowego?
Nie polecam. Żadne tłumaczenia na kontroli nie wytłumaczą takiego wydatku ponieważ pieniądze pochodzące z tych źródeł w całości powinny zostać przeznaczone na przeciwdziałanie problemom wynikającym z uzależnień od alkoholu i narkotyków.

Finansowanie z tych środków działań, które nie mieszczą się w programach stanowić będzie naruszenie dyscypliny finansowej. Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych stanowi w art. 11 ust. 1, że naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest dokonanie wydatku ze środków publicznych bez upoważnienia albo z przekroczeniem zakresu upoważnienia.
Percia
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 11:34
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x