w jakim terminie wydajecie decyzje o uchylającym się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 kwie 2018, 9:22

I przypadek,
wszczynam postępowanie o uchylającym się, pisze do komornika. Na odpowiedz przeważnie czekam dłużej niż miesiąc, czasem jest to 2 m-ce i dłużej. Jak się to ma do art. 35 KPA, że od wszczęcia do wydania decyzji mamy m-c, a może ten art. nie ma tu zastosowania.
II przypadek,
mam nowego dłużnika, który nie przyszedł na wywiad,
wszczynam postępowanie, czekam na informacje od komornika czy płaci 50% czy nie.
Kiedy mogę wydać decyzję, jeśli przyznano świadczenia grudniu, na wywiad w grudniu, wszczęcie że się uchyla w styczniu, informacja od komornika w marcu, kiedy mam wydać decyzję uznająca dłużnika za uchylającego się?
kasia33
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 9:51
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 16 kwie 2018, 9:54

I przypadek:
Ośrodek przypomina, że zgodnie z art. 3 ust. 8 wyżej wymienionej ustawy w przypadku nie udzielenia odpowiedzi w terminie 14 dni od daty otrzymania wezwania będzie zmuszony wystąpić do sądu z informacja o opieszałości komornika sądowego prowadzącego postępowanie.
I już chyba wiesz co masz robić.

II przypadek:
nie ma znaczenia od kiedy ty płacisz. Kwestia jest od kiedy komornik prowadzi egzekucję
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2018, 10:04

Serdeczne dzięki ;)
kasia33
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 9:51
Zajmuję się: księgowość