w trakcie okresu zasiłkowego rodzice rozwiedli sie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 13 mar 2019, 13:07

Szarak pisze:Jest ważny wyrok ale też jest definicja samotniej która mówi o osobie rozwiedzionej, chyba że wychowuje co najmniej jedno dziecko z jego jego rodzicem.
to już kombinowane i szyte grubymi nićmi

wiem, wiem ... zaraz się ktoś odezwie: że z obcym chłpem może żyć bez ślubu a z byłym mężem to nie?
.... miałam taki przypadek, że Pani zeszła się z mężem ale ślubu nie wzięli Pani z UW mi powiedziała, że jak się kochają to niech ślub wezmą :roll: :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 13:11

dzieki za pomoc. Byłam u prawniczki i musze zrobić wszczęcie do uchylenia w pkt. i zmiany decyzji z kwot "1 za 1" na pełne i potem decyzję. (uchylenie dot. pełnoletniego dziecka i dodatków)Wychodzi mi, że pani nie przemyślała tego rozwodu, bo prawie wyjdzie jej tyle samo co w "1 za 1" no i jako osoba samotnie wychowujaca dziecko nigdy nie będzie miała ustalonych alimentów na pełnoletnie, tylko pełnoletnie samo na siebie czyli i tak ZR się jej nie nalezy:(
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 13 mar 2019, 14:29

jesli dziecko bedzie mialo (to pełnoletnie) zasądzone alimenty od ojca, to matka, jeśli to dziecko bedzie pozostawać na jej utrzymaniu, będzie miała prawo do świadczeń na nie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 14:38

"osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego...."
"osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną..." - te art. budzą wątpliwości?????
opinia mojej prawniczki jest taka że się nie należy ale chętnie wysłucham argumentów ZA . (Niestety dużo muszę się dowiadywać i czytać na własną rękę i łopatologicznie tłumaczyć przełożonym;)
kasia7
Starszy referent

Napisano: 13 mar 2019, 14:49

no ale właśnie na rzecz dziecka będzie miała ta osoba samotnie wychowująca dziecko zasądzone alimenty - dopóki dziecko jest nieletnie ona jako przedstawiciel ustawowy je reprezentuje, ale alimenty są i tak zasądzone na rzecz dziecka, kiedy dziecko już jest pełnoletnie, samo siebie reprezentuje :) interpretując przepis w ten sposób jak napisałaś, żaden rodzic nie mógłby otrzymywać świadczen na pełnoletnie dziecko jeśli ustalenie alimentów nastąpiłoby dopiero po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności (a tak przeciez często się zdarza) - to chyba była by już dyskryminacja osób wychowujących i utrzymujących pełnoletnie uczące się dzieci :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 15:31

masz rację, ogromne dzięki za rozwianie wątpliwości:)
z prawniczką uzgodniłysmy że teraz uchylę i zmienie a podpowiem kobitce żeby złożyła wniosek na to pełnoletnie i dam termin 3 m-cy i zobaczymy
kasia7
Starszy referent

Napisano: 22 mar 2019, 10:50

jeszcze jedno pytanie: jesli w decyzji zmieniajacej uchylam świadczenia które nie przysługują teraz (pełnoletni bez alimentów) i przyznaje w pełnej wysokości pozostałe, to wypłatę na te pozostałe świadczenia robie od razu bez czekania na uprawomocnienie?????
kasia7
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x