w trakcie postepowania strona zmienia żądania co do wniosku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 paź 2018, 11:08

decyzja SKO miałam uchylenie i do ponownego rozpatrzenia. Strona 28.05 br wniosła o zawieszenie postepowania do SZO i tym piśmie zaznaczyła, że chce rozpatrzenia tego wniosku jako wniosku na świadczenie pielegnacyjne, gdyż została wprowadzona przez pracownika w błąd że to ŚP jej nie przysługuje. Jednoczesnie tego samego dnia złozyła kolejny wniosek na ŚP i SKO w oparciu o wyrok przyznało jej to świadczenie od maja 2018 r. (o 4 dni minął jej termin 3 mcy od daty wydania orzeczenia)
Nastepnie na prośbę strony wznowiliśmy postępowanie na wniosek strony do SZO i dalismy odmowę bo przekraczał dochód. SKO dało do ponownego rozpatrzenia, gdyz nie zauważylismy w podaniu że strona chciała zmodyfikować swój wniosek na SZO, który mamy rozpatrzyć jak na ŚP... z czymś takim sie jeszcze nie spotkałam!!!!nie mam zielonego pojecia co z tym dalej, wezwałam stronę do określenia się co chce i złożyła wniosek na ŚPtylko jak teraz z datami, czy data marcowa(jak złożony wniosek na SZO), czy data z podania (28.05), czy data bieżąca?????
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 30 paź 2018, 13:11

kasia ja chyba będę miała taki sam problem i właśnie szukam rozwiązania, mam wnioskodawcę co na dzień dzisiejszy ma przyznane prawo do SZO, złożył również wniosek na nowy okres zasiłkowy na SZO. w pon przyniósł mi wniosek o śp, i w sumie nie wiem co teraz zrobić, bo szo wypłacam do końca października w sumie, nowy wniosek o szo też pewnie sie kwalifikuje na przyzananie a tu śp. co ty robiłaś w takiej sprawie?
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 30 paź 2018, 13:17

tylko że mi strona zmodifikowała wniosek(tak to nazywa SKO) podaniem, w któ9rym wpisała że nie chce żeby jej wniosek na SZO był rozpatrywany na SZO tylko ma być rozpatrywany na ŚP......Jeśli są dwa wnioski to trzeba wezwać stronę do wyjaśnienia który wniosek chce żeby organ rozpatrzył bo jest zbieg. Ja dałam odmowę na ŚP a SKO na podstawie wyroku przyznało i teraz decyzjami do ponownego rozpatrzenia, też dąży do tego żeby jej przyznać wyrównanie....W tej sytuacji to jak dla mnie wszystkie osoby pobierajace ZDO i SZO powinny składać na ŚP, SKO niech im przyznaje a tamte swiadczenia sa bezsensowne???? (dlaczego inni maja mieć w plecy???))
kasia7
Starszy referent

Napisano: 30 paź 2018, 13:22

masz rację, w to dla nas było by na plus. zawsze by było dużo więcej kasy na obsługę :D u mnie podejrzewam że będzie ten sam ból, bo sko kieleckie też podobno przyznaje śp. to moja pierwsza sytuacja, ale jak przez to przebrnę to będę osoby namawiała na Śp :) a co :D
to mówisz ze muszę wezwać do określenia się, a ty byłabyś tak uprzejma podzielić sie uzasadnieniem z twojej odmowy na śp :)
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 30 paź 2018, 13:38

a czy ktoś mi pomoże co mam zrobić w swojej sytuacji??? do jakich przepisów sie odnieść (nie znalazłam nic o takiej formie modyfikacji wniosku - zwykłym podaniem)
kasia7
Starszy referent

Napisano: 30 paź 2018, 15:12

@ kasia7
Sama sobie zgotowałaś ten problem.
Jakbys w dniu składania wniosku o SZO uwzględniła aktualnie obowiązujące przepisy tj.
art. 17 , art. 24 ust. 2 , art. 27 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz art. 24 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy o pracownikach samorządowych, to dzisiaj nie miałabyś nad czym myśleć.
Faktem jest, że wniosek o SZO winien być rozpatrzony jako ustalający prawo do SZO, ale opiekun wniósł później o zawieszenie tego wniosku i złożył niejako sprostowanie co do jego oczekiwań w sprawie tego wniosku, który właśnie zawiesił (prawdopodobnie będziesz musiała ten wniosek odwiesic i rozpatrzyc go uwzględniając sprostowanie i oczekiwania Strony co do tego wniosku) i uznał, że skoro nie został poinformowany o możliwości złożenia wniosku o świadczenie korzystniejsze, a organ mógł i powinien to zrobić już po wstępnej ocenie sprawy w związku z arty. 27 ust. 5 to on jako Strona doprecyzował swoje oczekiwania.
Osobiście nie zawieszał bym tego wniosku, a jedynie wniósł bym do niego sprostowanie opierając je na ocenie tej sytuacji zawartej w uzasadnieniu decyzji Kolegium, więc data złożenia wniosku nie zmieniłaby się.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 30 paź 2018, 16:19

niestety osobą decyzyjna nie jestem, a po konsultacji z prawnikiem i kierownikiem póki co nie przyznajemy świadczenia pielęgnacyjnego w oparciu o wyrok ....
kasia7
Starszy referent

Napisano: 31 paź 2018, 12:18

Wydać decyzję o odmowie . . . . nie stanowi problemu, ale sztuką jest precyzyjnie (zgodnie z przepisami) tę odmowę uzasadnić.
Już jestem ciekawy jak sobie poradzisz.
kasia7 pisze:po konsultacji z prawnikiem i kierownikiem póki co nie przyznajemy świadczenia pielęgnacyjnego w oparciu o wyrok
to proszę przekaż swemu prawnikowi i kierownikowi
Dz.U.2018.0.1260 t.j. - Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych
Art. 24.
Podstawowe obowiązki pracownika samorządowego
1. Do podstawowych obowiązków pracownika samorządowego należy dbałość o wykonywanie zadań publicznych oraz o środki publiczne, z uwzględnieniem interesu publicznego oraz indywidualnych interesów obywateli.
2. Do obowiązków pracownika samorządowego należy w szczególności:
1) przestrzeganie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i innych przepisów prawa;
2) wykonywanie zadań sumiennie, sprawnie i bezstronnie;
3) udzielanie informacji organom, instytucjom i osobom fizycznym oraz udostępnianie dokumentów znajdujących się w posiadaniu jednostki, w której pracownik jest zatrudniony, jeżeli prawo tego nie zabrania;
4) dochowanie tajemnicy ustawowo chronionej;
5) zachowanie uprzejmości i życzliwości w kontaktach z obywatelami, zwierzchnikami, podwładnymi oraz współpracownikami;
6) zachowanie się z godnością w miejscu pracy i poza nim;
7) stałe podnoszenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych.

przestrzeganie Konstytucji RP oraz innych przepisów prawa - to także uwzględnianie / wykonywanie wyroków Trybunału Konstytucyjnego
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 31 paź 2018, 12:31

tylko dobrze wiesz że ministerstwo jest przeciwne stosowaniu tego wyroku i do tej pory ustawodawca nie zmienił ustawy w tym zakresie i nadal obowiązuje. gdyby to zmienili to bezsensownym sa dwa pozostałe świadczenia.... jeśli ustawodawca się waha, to my tym bardziej bo każdy z nas na dole będzie za to później odpowiadał....Trybunał zastrzegł, że wyrok nie oznacza usunięcia kryterium wieku z ustawy, ani nie kreuje nowego prawa do żądania świadczenia przez opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych. Źródła powszechnie obowiązującego prawa zostały wskazane w art. 87 Konstytucji RP i należą do nich: Konstytucja RP, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe, rozporządzenia oraz akty prawa miejscowego.
zobaczymy jakie będą wyniki kontroli w Sopocie???? może pracujesz w jednym z tych ośrodków które przyznają ŚP na podstawie wyroku, jednak jest większość która odmawia....
wiem że SKO przyzna to świadczenie ale również organy odwoławcze podejmują różne decyzje i utrzymują w mocy decyzje odmowne organów I instancji....takie mamy niezrozumiałe prawo...
gdyby jasno było określone w ustawie to co mi zależałoby przyznać to świadczenie....
kasia7
Starszy referent

Napisano: 31 paź 2018, 14:19

@ kasia7
Twój problem z wydaniem decyzji nie polega na tym, czy przyznać świadczenie pielęgnacyjne, tylko polega na tym od kiedy przyznać i jak potraktować wniosek o SZO złożony przez opiekuna i jego oświadczenie, o zawieszeniu tegoż wniosku z jednoczesną prośbą o uwzględnienie go jako wniosku o ustalenie prawa do świadczenia.
Wydana decyzja o przyznaniu świadczenia od maja 2018 na przyszłość zamyka Tobie drogę do wtórnego przyznania świadczenia też od maja, ale równocześnie daje Tobie możliwość do tego, aby uwzględnić ocenę prawną i argumenty Kolegium co do spełnienia przez opiekuna wszystkich warunków wynikających z ustawy o świadczeniach rodzinnych i przyznania świadczenia.
Ty masz rozstrzygnąć pierwszy wniosek złożony przez opiekuna ten na SZO a później zawieszony i w rezultacie zmieniony przez opiekuna na wniosek o świadczenie pielęgnacyjne.

p.s. ja nie jestem pracownikiem OPS tylko jestem opiekunem dorosłej osoby chorej na Alzheimera
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x