Jestem, tzn. do dziś byłem OWD. W trakcie wywiadu ustaliłem, że dłużnik przeprowadził się niedawno (i został przez kogoś poinformowany o wezwaniu wysłanym na dotychczasowy adres) do innej gminy. Jest bezrobotny i niezarejestrowany. Ja już nie jestem OWD. Czy mam skserować wywiad i wysłać do OWD właściwego ze względu na przeprowadzkę i niech oni go zobowiązują do rejestracji w PUP, czy przesłać tylko informację do OWD i komornika i OWD niech śle nowy wniosek o podjęcie działań do nowego OWD i tam go ponownie wezwą i zobowiążą do rejestracji w PUP. Co byście zrobili? Pozdrawiam
Po wszczęciu postępowania w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się okazało się, że dłużnik nie zamieszkuje oraz nie widnieje w ewidencji osób zameldowanych na terenie gminy (potwierdzone pismem od sołtysa sołectwa w którym rzekomo zamieszkiwał oraz zaświadczeniem z USC). Przesłanką do sprawdzenia tego faktu były oczywiście zwroty korespondencji. Co dalej? Umarzam postępowanie podając to za uzasadnienie czy nie robię nic i tylko wysyłam do OWW inf że nie jesteśmy formalnie OWD? Pilne! Proszę o odp doświadczonych
Do < os. zastępująca> ale najpierw moim zdaniem należałoby się zastanowić, czy te postępowanie można uznać za wszczęte skoro nie zostało skutecznie odebrane przez dłużnika. Myślę, że OWW powinno zostać poinformowane o aktualnym miejscu pobytu dłużnika
Egon pisze:Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? Pozdrawiam
Ja opisałam co ustaliłam w trakcie wywiadu i jednocześnie wysłałam informację do Komornika że nie jestem już OWD oraz napisałam w tej sprawie do OWW....
Egon, miałam podobną sytuację. Dostałam wniosek od OWW o podjęcie działań wobec dłużnika. Dłużnik uzupełnił mi oświadczenie majątkowe i przeprowadziłam z nim wywiad (dodam, że to był pierwszy wywiad jaki przeprowadzałam i jak podawał mi adres zamieszkania to nawet nie pomyślałam, że nie powinnam go przeprowadzać). Później, jak rozmawiałam o sytuacji z Kierownikiem to zwrócił mi uwagę i powiedział, że nie mogłam tego wywiadu z nim robić skoro nie jestem już OWD. Ostatecznie wysłałam do komornika i do OWW inf o tym gdzie dłużnik aktualnie mieszka. Nie kseruj lepiej tego wywiadu, żeby w razie czego problemów sobie nie narobić. A w informacji napisz, że z ustalonych informacji wynika, że nie jesteś już OWD. No i myślę że do nowej gminy dłużnika też powinieneś coś napisać.