kochani przyszła pani której z dniem 30 czerwca 2013 roku skonczyło sie śp na dziecko , rozumiem że moge zaproponować jej SZO ale ona ma ziemie bo to rolnik czy ja jej szo moge przznać????
no ja byłam skłonna przyznac jej śp napisała mi oswiadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego ale kierowniczka była na szkoleniu i powiedzieli że tym co orzeczenie skonczyło sie 30 czerwca 2013 roku i nie wygasło w świetle prawa to możemy zaproponowac szo zgodnie z art 25 ustawy o zdo
A czy tej pani nie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli jest to opieka nad dzieckiem? Od dnia 15 maja 2014r, przepisy normują prawo do świadczenia pielęgnacyjnego dla opiekunów rolników - jest warunek zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego.
ale to chodzi o osoby, ktorym nie mozna przyznac zdo, bo SP nie wygaslo im z mocy prawa...czemu matka dziecka mialaby wnioskowac o szo a nie o sp? poza tym szybciej spelnia warunki do SP niz do SZO - a element z gospodarstwem rolnym zarowno w SP jak i w SZO musi byc tak samo spelniony
moja kierowniczka myli sie uswiadamiam ja . wystarczy oświadczenie że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego i jak najbardzie śP jej sie nalezy a nie SZO a składki nie musimy opłacać bo ma krus
jesli w KRUS jest ubezpieczona z mocy ustawy to skladek rzeczywiscie nie musisz oplacac, ale pani musi sie liczyc z tym, ze KRUS w zwiazku z tym jej oswiadczeniem u was,ze zaprzestala prowadzenia gospodrastwa rolnego - moze ja wzywac do jakichs tam wyjasnien i w rezultacie wylaczyc z ubezpieczenia i wtedy ty bedziesz musiala ja zglosic do zus...KRUS od jakiegos czasu robi rozne dziwne rzeczy w zwiazku z tymi zaprzestaniami do nas:) https://www.krus.gov.pl/index.php?id=527 ... no_cache=1