wątpliwość - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 sty 2016, 15:30

mam pytanie dotyczące par 6 rozporządzenia z 8 grudnia 2015 dot. postępowania w FA
Czy dobrze rozumiem ... jak wierzyciel nie ma meldunku na terenie mojej gminy to mam wystąpić do organu ostatniego ze względu na ostatnie miejsca zamieszkania (zameldowania) czy tam nie pobiera?
gośc

Napisano: 12 sty 2016, 16:40

§ 6.1. Postępowanie w sprawie o przyznanie świadczenia na wniosek osoby, która przebywa na terenie danej miejscowości bez zamiaru stałego pobytu, wszczyna organ właściwy ze względu na miejsce pobytu wierzyciela. Do wniosku dołącza się dokument potwierdzający zameldowanie na pobyt czasowy lub potwierdzenie zamieszkania w miejscu pobytu.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, organ właściwy ze względu na miejsce pobytu wierzyciela występuje do organu właściwego ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania wierzyciela o potwierdzenie, że na wskazaną we wniosku osobę nie wypłaca się świadczenia.
gośc pisze:Czy dobrze rozumiem ... jak wierzyciel nie ma meldunku na terenie mojej gminy to mam wystąpić do organu ostatniego ze względu na ostatnie miejsca zamieszkania (zameldowania) czy tam nie pobiera?
Źle, nie jak wierzyciel nie ma meldunku tylko jak przebywa na terenie Twojej gminy bez zamiaru stałego pobytu.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 18:47

dzięki RR
czyli ...? oświeć mnie proszę RR ...
jak mieszka u mnie bez meldunku ?
no są osoby które tak sobie wędrują co okres to inna gmina
Czyli mamy prosić adres ostatniego zamieszkania i tam sprawdzać czy juz nie pobiera?
gośc

Napisano: 13 sty 2016, 9:36

pomoże ktoś ?
gośc

Napisano: 13 sty 2016, 13:10

gośc pisze:jak mieszka u mnie bez meldunku ?
Meldunek nie ma dla nas znaczenia.
§ 6 Rozporządzenia dotyczy sytuacji w której wnioskodawca mieszka a raczej przebywa na terenie danej gminy bez zamiaru stałego pobytu. W praktyce taka sytuacja rzadko albo i wcale nie występuje, kto będzie zawracał sobie głowę zaznaczając że przebywa pod wskazanym we wniosku adresem bez zamiaru stałego pobytu?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x