Proszę o podpowiedź - mam zasiłek pielęgnacyjny - orzeczenie skończyło się w sierpniu, przedłużałam lipcową ustawą do końca września. W październiku dostarczono mi nowe orzeczenie, wniosek na orzeczenie złożony w sierpniu, orzeczenie prawomocne 16 października.
1. Zasiłek przyznaję od października bez żadnych dopisków,
2. odmawiam sierpnia i września i przyznaję od pażdziernika?
ma ktoś wzór?
wątpliwość ZP - nowa decyzja po przedłużeniu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: wątpliwość ZP - nowa decyzja po przedłużeniu
W twoim przypadku ja zawsze proszę stronę przy składaniu wniosku o dodatkowe oświadczenia, że wnosi o ustalenie prawa do ZP od listopada. Wtedy nie trzeba bawić w umorzenia.
W twoim przypadku u mnie płacimy cały październik jeszcze z decyzji przedłużającej a przyznanie od listopada na nowe orzeczenie. Skoro nie masz dodatkowego oświadczenia strony by rozpatrzyć wniosek bez wyrównania to trzeba za VIII, IX, X umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe bo świadczenie wypłacone z decyzji przedłużającej.
W twoim przypadku u mnie płacimy cały październik jeszcze z decyzji przedłużającej a przyznanie od listopada na nowe orzeczenie. Skoro nie masz dodatkowego oświadczenia strony by rozpatrzyć wniosek bez wyrównania to trzeba za VIII, IX, X umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe bo świadczenie wypłacone z decyzji przedłużającej.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Szarak czy dobrze rozumiem, że na październik zrobiłbyś przedłużenie na podstawie art. 6bb rehabilitacji i art. 2 ustawy zmieniającej, a normalnie przyznałbyś od listopada?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Aa czekaj nie doczytałem. Zrozumiałem, że było przedłużone po wrześniu ale widzę nie zostało bo jest wydane nowe. To jak nowe jest ostateczne to przyznaj z nowego orzeczenia, od X a umorzenie za VIII i IX.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
a gdyby w tej sytuacji nowe orzeczenie nie uprawniało do przyznania ZP zrobiłbyś przedłużenie na październik z nowej ustawy?
Oprócz wątpliwość ZP - nowa decyzja po przedłużeniu - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
świadczenie rodzicielskie czy tu zachodzi koordynacja
zaświadczenie
bardzo pilna sprawa
Świadczenie rodzicielskie dla ojca dziecka
nie dostarczyła orzeczenia
wniosek o zp, ale ...
w ZUS ciągłość a wydane świadectwo pracy
nowe orzeczenie lekki stopień a przedłużenie umiarkowany - pilne
ZMIANA ŚP ZE STARYCH ZASAD NA NOWE -ZAŚWIADCZENIE
na ile miesięcy dochód
Zabezpieczenie alimentów a zasiłek rodzinny
bon energetyczny- decyzja odmowna
przedłużenia ZP i ŚP, wniosek do PZON złożony do 30.09.2024, a sprawa pozostawiona bez rozaptrzenia
za jaki miesiąc
Matka pobiera ZR a umieszczenie w placówce opiekuńczo-wychowawczej
Nowe św. pielęgnacyjne a składka KRUS