A bierzecie zaświadczenie od specjalisty czy rodzinnego??
Np. do sprzętu rehabilitacyjnego zaświadczenie wystawia specjalista, czy wystarczy lekarz rodzinny??
Na szkoleniu usłyszałam, że te zaświadczenia to trochę wymysł samych PCPR-ów, ale uważam, że czasami jest to wskazane, zwłaszcza (to jest moje zdanie) przy sprzęcie rehabilitacyjnym, żeby takie zaświadczenie wystawił lekarz specjalista, pomijając, że to środki publiczne itp, to też można powiedzieć, że w trosce o wnioskodawcę. Nie zawsze to, co się wydaje wnioskodawcy, służy do skutecznej rehabilitacji, może nawet czasami stanowić zagrożenie dla samego zainteresowanego.
Przykład: u mnie jeden z niepełnosprawnych wymyślił sobie że chce sztangę, żeby wzmacniać ręce. Jego wersja - położy się na łóżku i będzie wyciskał. Wspomnę, że porusza się na wózku inwalidzkim i większą część dnia spędza sam w domu. Ja już sobie wyobraziłam go na łóżku ortopedycznym, podnoszącym sztangę... Oczywiście rehabilitant, który przychodzi do niego, za głowę się złapał, potwierdzając moje obawy.
Tak, więc uważam, że do sprzętu rehabilitacyjnego koniecznie specjalista.
Dla nas wystarczy jak napisze rodzinny, choć specjalista mile widziany (ale długie kolejki lub trzeba iść prywatnie i płacić za papier itd)
Jeżeli lekarz rodzinny traktuje sprawę poważnie to wie że to nie jest koncert życzeń, w każdym razie uważam ze wypisując zaświadczenie i zalecając jakiś sprzęt ponosi za to odpowiedzialność