Pierwotne pytanie dotyczyło sytuacji, gdy pierwszy wniosek miał dochód obliczony na podstawie roku 2021, a drugi teoretycznie łapałby się na 2022 - i czy w takiej sytuacji wyliczać jeszcze raz dochód, nic tu nie było o odmowie:
W odpowiedzi napisałeś:
Na co ja krótko że składanie kilku wniosków to całkowicie normalna rzecz, nie musi być odmowy na pierwszy żeby złożyć drugi:masterm pisze: ja zrozumiałem ze drugi raz można złożyć wniosek jak na 1 sie dostało odmowe ale może się mylę
Ustawa tego chyba nie precyzuje, ale jeśli zmienił się skład gospodarstwa (np. urodziło się dziecko), to wypadałoby dochód wyliczyć jeszcze raz. Jeśli nic się nie zmieniło, to powinno wystarczyć pierwsze wyliczenie dochodu z pierwszego wniosku, nawet jeśli mamy już sierpień.roriyok pisze:Przecież można składać kilka wniosków i każdy może skutkować wypłatą.
Tutaj fragment ustawy:500+ pisze: ↑01 lut 2023, 14:05Pan na webinarium powiedział że jak się zmieni skł rodziny (urodzi sie dziecko, umrze członek rodziny) to na nowo wyliczyć dochód, ale czy właściwe jest to, że ktoś składa kolejny wniosek np we wrześniu to ja mu nie przeliczam dochodu skoro wtedy obowiązuje zapis ze bierzemy dochody za 2022?
W takim wypadku korzysta się z wyliczenia z pierwszego wniosku, tak przynajmniej ja to rozumiem.Art. 20 ust. 4.
Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, weryfikuje wniosek o refundację podatku VAT w zakresie:
(...)
2) wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu, o którym mowa w art. 18 pkt 2, zgodnie z ust. 3
- jednorazowo przy złożeniu pierwszego wniosku o refundację podatku VAT przez odbiorcę paliw gazowych w gospodarstwie domowym, o którym mowa w art. 62b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy - Prawo energetyczne.