Webinarium - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 31 sty 2023, 19:10

tak można ale dochód liczy się tylko raz
OlaOla123
Stażysta
Od: 11 sie 2021, 11:58
Zajmuję się: Wsio

Napisano: 01 lut 2023, 9:09

roriyok pisze:
31 sty 2023, 18:11
Przecież można składać kilka wniosków i każdy może skutkować wypłatą.
tylko po co ?skoro na 1 jest odmowa to wiadomo, że kolejne bedą takie same
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 01 lut 2023, 11:46

masterm pisze:
roriyok pisze:
31 sty 2023, 18:11
Przecież można składać kilka wniosków i każdy może skutkować wypłatą.
tylko po co ?skoro na 1 jest odmowa to wiadomo, że kolejne bedą takie same
Pierwotne pytanie dotyczyło sytuacji, gdy pierwszy wniosek miał dochód obliczony na podstawie roku 2021, a drugi teoretycznie łapałby się na 2022 - i czy w takiej sytuacji wyliczać jeszcze raz dochód, nic tu nie było o odmowie:
500+ pisze:
31 sty 2023, 16:28
a co z obliczaniem dochodu jeśli pierwszy wniosek zostanie złożony w lutym (dochody za 2021) a kolejny we wrześniu (dochody za 2022) w stosunku do tego co powiedział prowadzący, że dochód możemy wyliczyć raz jak się sytuacja nie zmieniła.
W odpowiedzi napisałeś:
masterm pisze: ja zrozumiałem ze drugi raz można złożyć wniosek jak na 1 sie dostało odmowe ale może się mylę
Na co ja krótko że składanie kilku wniosków to całkowicie normalna rzecz, nie musi być odmowy na pierwszy żeby złożyć drugi:
roriyok pisze:Przecież można składać kilka wniosków i każdy może skutkować wypłatą.
Ustawa tego chyba nie precyzuje, ale jeśli zmienił się skład gospodarstwa (np. urodziło się dziecko), to wypadałoby dochód wyliczyć jeszcze raz. Jeśli nic się nie zmieniło, to powinno wystarczyć pierwsze wyliczenie dochodu z pierwszego wniosku, nawet jeśli mamy już sierpień.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 lut 2023, 14:05

roriyok "Ustawa tego chyba nie precyzuje, ale jeśli zmienił się skład gospodarstwa (np. urodziło się dziecko), to wypadałoby dochód wyliczyć jeszcze raz. Jeśli nic się nie zmieniło, to powinno wystarczyć pierwsze wyliczenie dochodu z pierwszego wniosku, nawet jeśli mamy już sierpień."

Pan na webinarium powiedział że jak się zmieni skł rodziny (urodzi sie dziecko, umrze członek rodziny) to na nowo wyliczyć dochód, ale czy właściwe jest to, że ktoś składa kolejny wniosek np we wrześniu to ja mu nie przeliczam dochodu skoro wtedy obowiązuje zapis ze bierzemy dochody za 2022?
500+
Referent
Od: 10 mar 2017, 13:40
Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,

Napisano: 01 lut 2023, 14:26

500+ pisze:
01 lut 2023, 14:05
Pan na webinarium powiedział że jak się zmieni skł rodziny (urodzi sie dziecko, umrze członek rodziny) to na nowo wyliczyć dochód, ale czy właściwe jest to, że ktoś składa kolejny wniosek np we wrześniu to ja mu nie przeliczam dochodu skoro wtedy obowiązuje zapis ze bierzemy dochody za 2022?
Tutaj fragment ustawy:
Art. 20 ust. 4.
Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, weryfikuje wniosek o refundację podatku VAT w zakresie:
(...)
2) wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu, o którym mowa w art. 18 pkt 2, zgodnie z ust. 3
- jednorazowo przy złożeniu pierwszego wniosku o refundację podatku VAT przez odbiorcę paliw gazowych w gospodarstwie domowym, o którym mowa w art. 62b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy - Prawo energetyczne.
W takim wypadku korzysta się z wyliczenia z pierwszego wniosku, tak przynajmniej ja to rozumiem.
roriyok
Starszy referent

Napisano: 01 lut 2023, 15:15

dodam tylko, że nie bardzo widać podstawę do przeliczania dochodu jak coś się zmieni w składzie gospodarstwa
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 lut 2023, 15:23

No właśnie nie widać. Jeśli z tego samego adresu zgłosi się zupełnie inne gospodarstwo to raczej nie ma wątpliwości, że ze starego wyliczenia nie powinno się korzystać, ale w przypadku zmiany składu gospodarstwa (np. +/- jedna osoba) już sytuacja nie jest zbyt oczywista. Ustawa i tak jest bardziej dopracowana niż poprzednie dodatki, ale tutaj to wygląda na zmianę na ostatnią chwilę gdzie ktoś wpadł na pomysł jak odciążyć trochę Pana Wójta, a nie przewidział wszystkich przypadków. Chyba że inny skład gospodarstwa to automatycznie inne gospodarstwo, ale to trochę naciągane.
roriyok
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x