Weryfikacja przesłanek - przedłużenie 40 zł - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 lip 2022, 7:17

Czy ktoś wpadł na jakiś pomysł w jaki sposób weryfikować spełnienie przesłanek do przedłużenia okresu wypłaty 40 zł za zakwaterowanie dla obywateli Ukrainy? Czy osoba składająca wniosek ma dostarczyć dokumenty? np. zaświadczenie, że kobieta jest w ciąży, orzeczenie o niepełnosprawności? Co z ukraińskimi orzeczeniami o niepełnosprawności? Przecież muszą być tłumaczenia. W jaki sposób dopasować dzieci do rodziców, skoro często mają różne nazwiska i nie posiadają dokumentów, które potwierdzałyby, że ta osoba to rodzic? Czy ktoś wymyślił coś mądrego? Bo podobno MSWiA nie zamierza wydawać w tym temacie żadnych wytycznych.
BabaYaga
Praktykant
Od: 06 cze 2017, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 20 lip 2022, 12:20

Ten temat również mnie interesuje.
Do tej pory mamy złożony jeden wniosek o przedłużenie ze względu na przekroczenie 60 roku życia ale zastanawiam się czy każdemu, który złoży wniosek i spełnia kryteria mamy przedłużać?

Na LEX napisali: "Nie wskazano precyzyjnie, na ile dni maksymalnie można przedłużyć omawiane świadczenie. Należy kierować się wyjątkowością sytuacji konkretnej rodziny, ale i zasadą gospodarności w wydatkowaniu środków publicznych."

Czyli przyznajemy tylko niektórym osobom?
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 20 lip 2022, 12:40

Nasz Urząd Wojewódzki przekazał nam informację, żeby przedłużać na okresy nie dłuższe niż 30-dniowe. Największy mam jednak problem z tymi dokumentami. Może wystarczyłoby tylko oświadczenie składającego wniosek, że osoba spełnia daną przesłankę? Z dokumentami może być ten problem, że wnioski składane są często już po opuszczeniu tego miejsca przez osoby których dotyczą. To będzie kolejna rzecz (taj jak np. zapewnienie wyżywienia) której nijak nie można zweryfikować.
BabaYaga
Praktykant
Od: 06 cze 2017, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 26 lip 2022, 12:04

dzwoniłam do Wawy w sprawie dokumentacji i to co usłyszałam to .....bez komentarza pozostawię. Mamy sami według swoich możliwości tłumaczyć np. translator, czy może mamy na stanie tłumacza. Ręce mi opadły ...
Na jakiej podstawię 30 dni, który Urząd dał taka informacje? podzielicie się ?
EWASOCJALNA
Praktykant
Od: 14 mar 2022, 10:54
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x