zasiłek okresowy i celowy w jednym wniosku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 lip 2022, 10:49

Witam.
Osoba złożyła nam wniosek o pomoc w formie zasiłku okresowego i celowego na jednym wniosku.Pan prosi o żywność, środki czystości , higienę osobistą, dojazd do lekarzy.
W czerwcu miał ostatni zasiłek okresowy ( za 3 mies.) a w kwietniu celowy.
Czy mogę tak często dawać zasiłki. Jest to osoba bezrobotna, niby schorowana ale się nie leczy tylko jeździ do lekarzy ale nie przedstawia nam dokumentów ani recept. Obecnie mieszka z nim córka "niby tylko na wakacje".

Czy mogę odmówić zasiłku okresowego i na jakiej podstawie a przyznać tylko zasiłek celowy z programu posiłek w szkole i w domu.
Czy mogę w jednej decyzji przyznać i odmówic pomocy?
nicolaa
Stażysta
Od: 25 sty 2022, 18:55
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 lip 2022, 12:02

Osobna decyzja na zasiłek okresowy, a osobna decyzja na zasiłek celowy - przynajmniej u nas tak praktykujemy. Zasiłek okresowy jest świadczeniem obligatoryjnym, więc należy go przyznać jeśli spełnia kryteria. Natomiast zasiłek celowy jest fakultatywny i tu jako organ macie większą swobodę w decydowaniu czy przyznać czy nie. Zdecydowanie łatwiej też obronić odmowę celowego w SKO niż odmowę okresowego.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 20 lip 2022, 12:19

Dziękuję za pomoc:)
nicolaa
Stażysta
Od: 25 sty 2022, 18:55
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem