Przy weryfikacji w cbb mam komunikat, a osoba nigdy nie korzystała z ops, fa, sr nie złożyła wniosku w żadnej innej gminie przy weryfikacji przez cbb jest komunikat że występuje, czy ktoś też tak miał
Wprowadzam wniosek i członków rodziny, dochody itd. Robię weryfikację z CBB i jest komunikat, że osoba występuje. Nie możliwe jest, że osoba złożyła w innej jednostce bo sprawdzałam na własnym wniosku gdzie wiem ze nie złożyłam nigdzie więcej. Wysyłam kolejne zapytanie udostępnienie danych osoby i mam odpowiedź z kodem to 10 cyfr które odpowiadają Kodowi NTS naszej gminy ale bez ostatniej cyfry. Wychodzi na to, że na etapie rejestracji wniosku dane od razu zasilają cbb, ale przecież nie o to tu chodzi, mamy sprawdzać czy w innej jednostce nie pobiera.
A to musisz się do nich zwrócić. Ale oczywiście to pełna racja, że CBB służy do tego, żeby była możliwość sprawdzenia czy osoba nie wnioskowała GDZIE INDZIEJ, a nie w Twojej Jednostce i pokazywanie tam Twojej jednostki mija się z celem. U nas tak nie jest - zachęcam do zapoznania się z tym krótkim dokumentem jak to u nas działa.
pozdrawiam
Ja miałam taka sytuację że pokazało że występuje w innej i wskazało w jakiej jednostce (mamy Sygnity), a żeby było śmieszniej okazało się że w tamtej jednostce to było zupełnie inne dziecko, inna rodzina itd. ale mieli wpisany pesel naszego dziecka i w Empatii im zweryfikowało że maja poprawny, chociaż nie był, dopiero w ewidencji ludności trzeba było wyjaśniać sprawę.
Dlatego też, jak piszemy przy każdej możliwej okazji, po uzyskaniu sygnału z CBB że osoba wystąpiła w innej Jednostce, konieczny jest kontakt z tą Jednostką i dopiero jak ona potwierdzi że ta osoba to faktycznie ta, to jest dowód, że złożyła wniosek gdzie indziej wcześniej.