Weryfikacja w CEEB - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 15 lut 2022, 15:53

Witam, co robicie w sytuacjach gdy zaznaczony w deklaracji jest np piec kaflowy lub kominek, koza i jest zaznaczone ze funkcja c.o. ale czym jest dokładnie palone to już nie ma na wydruku bo patrząc na deklarację składaną do gminy to zgodnie z wyjaśnieniami do pkt. B02 i B03 należy zaznaczyć rodzaj stosowanych paliw jeżeli w pkt. B01 jest zaznaczony Kocił na paliwo stałe" to już osoby nie zaznaczały czym palą i jak do tego podejść. Co wy z tym robicie?? proszę o odpowiedź
zuzka
Referent
Od: 10 mar 2017, 12:46
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 16 lut 2022, 9:42

my sprawdzamy co klient zaznaczył we wniosku, jeśli zakreślił kwadracik, że pali węglem w tym piecu, to podwyższony
shannon
Stażysta
Od: 16 sie 2017, 9:36
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, świadczenia rodzinne

Napisano: 16 lut 2022, 9:48

Dzięki za odpowiedź a zapytam jeszcze co robicie jak na takiej deklaracji nie ma zaznaczone funkcji c.o.?? to wzywać te osoby niech poprawią zgłoszenie w gminie czy co??
zuzka
Referent

Napisano: 16 lut 2022, 9:52

nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku, ale sądzę, że skoro we wniosku pod odpowiedzialnością karną zaznaczył, że to jego główne źródło ogrzewania, to może wystarczy....
shannon
Stażysta

Napisano: 16 lut 2022, 9:59

u mnie już ze 20 deklaracji jest bez zaznaczonej żadnej funkcji pieca :shock:. Analizując tą deklarację o wpis do ceeb osoby powinny zaznaczyć jaką funkcję pełni dany piec ale nie ma tego i sądzę że to chyba też nie dopilnowanie przez osobę w gminie która przyjmuje te deklarację że przyjęła takie wnioski i tak wprowadziła. Może teraz obdzwonić te osoby żeby poprawiły to zgłoszenie? tylko czy się da poprawić to w CEEB bo Pan który się tym zajmuje twierdzi że nie..trochę to dziwne dla mnie żeby się nie dało
zuzka
Referent

Napisano: 16 lut 2022, 10:05

ponoć nie da się poprawić, trzeba od nowa deklarację wprowadzać
shannon
Stażysta

Napisano: 16 lut 2022, 10:11

Aha no to kiepsko :? to teraz niewiem co zrobić jak ktoś nie zaznaczył funkcji C.O. z jednej strony wiadomo jak ktoś ma wpisane koza czy piec węglowy i nic więcej to wiadomo że tym ogrzewa dom tyle że nie zaznaczył funkcji c.o. i bądź tu mądry żeby dobrze było skoro nie da się poprawić deklaracji a zgłaszać od nowa to też znowu nie bardzo
zuzka
Referent

Napisano: 16 lut 2022, 10:13

u mnie zaznaczają kominek, ale raczej w kominku to węglem się nie pali i co z tym zrobić? wezwać?
druga sytuacja, to zaznaczony jest kocioł na paliwo stałe, ale w CEEB to źródło jest zaznaczone jako nieużywane, czyli też mam wzywać do wykreślenia????
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 16 lut 2022, 10:16

I tak nie ma podstawy prawnej na sprawdzanie ceeb wiec co z tego co oni tam pozaznaczali. Nawet jesli ktos wam to skontroluje kiedykolwiek to bedzie sie liczyc tylko to co we wniosku. Wg mnie. Nie znalazłam nic w ustawie o tym ze tresc wpisu w ceeb na cokolwiek wpływa.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 16 lut 2022, 10:36

no to właśnie to nieużywane to nie zaznaczona funkcja c.o. i niewiadomo co robić. no tak Kalina masz rację ale widomo czy jakaś kontrola się nie trafi i się tego nie przyczepią..sam Wardach na szkoleniu że to mówił że " Musi być źródłem ogrzewania domu, nie wody
I musi być to źródło eksploatowane
Te dane zaznaczasz na wniosku CEEB".
W sumie z tą funkcją c.o. to nie dopilnowanie ze strony osoby przyjmującej deklarację a my teraz musimy się zastanawiać co z tym zrobić
zuzka
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x