Wiem że każdy ma ogromną ilość pracy, ale potrzebuje pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 sie 2022, 11:45

Wyszło na jaw że osoba pobierająca ŚP i ZDO pracowała poza granicami kraju delegowana przez polską firmę. z uwagi że strona nie chce współpracować musiałam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych i tu mam problem. Przesiębiorstwo odmówiło odpowiedzi na mój wniosek i napisali żebym podała inny przepis na który mają udzielić mi tej odpowiedzi. i teraz mam pytanie na jaki skoro wcześniej podałam art. 25 ust. 3 ustawy o świadczeniach i dodałam rozporządzenie Parlamentu Europejskiego. Proszę podpowiedzcie czy spotkał ktoś się z taką odmową udzielenia informacji, jak postąpić dalej ?
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 30 sie 2022, 12:04

Oprócz art.25 ust. 3 masz jeszcze
Art. 29 ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2022 r., poz. 615 z późn. zm.). „Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe Ministrowi Obrony Narodowej, ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, zwany dalej „Zakładem”, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych. Wydawanie zaświadczeń jest wolne od opłat.

W kolejnym piśmie napisz, że w przypadku braku odpowiedzi będziesz musiała zgłosić sprawę o nałożenie kary do UODO za brak udzielenia informacji w oparciu o art.25 ust.3 i art.29 ustawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sie 2022, 13:25

Szarak jesteś Geniuszem :roll:
rzuciłeś nowe światło na moją beznadzieją sprawę :)
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 01 wrz 2022, 8:59

Dzięki, tego właśnie potrzebowałam ;)
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU