Więzienie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 gru 2016, 23:15

Pytanie: Kobieta składa wniosek o rodzinne, ojciec dziecka w więzieniu od kwietnia 2015 wcześniej pracował do lutego 2015 (ZUSy wyszły) ale z Urzędem Skarbowym się nie rozliczył (nie zdążył) ja wysyłam dokumenty do uzupełnienia zał. 4 i oświadczenie. On nie odsyła dokumentów i teraz co robić ?? wysyłam do wnioskodawczyni zawiadomienie o przedłużeniu terminu z uzasadnieniem że w dalszym ciągu Urząd oczekuje na wypełnienie i przesłanie dokumentów ? czy jeżeli ten więzień (ojciec dziecka wnioskodawczyni) nie prześle wypełnionych dokumentów to mogę bez tego rozpatrzyć wniosek czy mam wysłać wezwanie do niej o uzupełnienie braków formalny i zostawić wniosek bez rozpatrzenia ?? Proszę o pomoc bo mam taki przypadek po raz pierwszy :( Dziękuję i pozdrawiam
alutkaw
Praktykant
Od: 08 sie 2016, 12:11
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2016, 13:10

Czy nikt z Forumowiczów nie miał podobnego przypadku ??
alutkaw
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2016, 20:49

Czy rozpatrzenie wniosku bez dokumentów od Pana X który jest więzieniu tylko z odpowiedzią z więzienia że Pan X przebywa od kwietnia 2015 do kwietnia 2018 będzie prawidłowe czy nie ?? proszę o odpowiedź :)
alutkaw
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2016, 20:53

Szkoda że nikt nie potrafi pomóc :( :( widać że nie ma takiego problemu ??
alutkaw
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2016, 23:45

W przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie (art. 7 ust. 4 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci).

Instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie - oznacza to dom pomocy społecznej, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, szkołę wojskową lub inną szkołę, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie (art. 2 pkt. 8 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci)
Gość

Napisano: 04 gru 2016, 23:51

Miało być
art. 5 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych
art. 3 pkt. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych
:)
Gość

Napisano: 05 gru 2016, 9:52

Gość pisze:W przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie (art. 7 ust. 4 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci).

Instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie - oznacza to dom pomocy społecznej, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, szkołę wojskową lub inną szkołę, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie (art. 2 pkt. 8 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci)
liczysz jego dochód, ale w przeliczeniu go nie uwzględniasz.
nie powinnaś wysyłać pisma do niego tylko wezwanie do żony, bo to ona jest wnioskodawcą i stroną postępowania. nie możesz rozpatrzeć wniosku dopóki on sie nie rozliczy z US
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2016, 22:39

Dziękuję za odpowiedź czyli trochę na odwrót sprawę wzięłam, jutro się dowiem czy skazany będzie wypełniał druki które mu przesłałam i teraz pytanie np. odeśle i napisze że wykonywał prace w 2015 roku od x do y czasu z Urzędem Skarbowym się nie rozliczyłem bo został skazany. I teraz co robić pisać do wnioskodawczyni wezwanie do usunięcia braków formalny ?? tylko jakich ?? może o dostarczenie zaświadczenia z Urzędu Skarbowego Pana X - skazanego o wykazanym dochodzie za 2015r, świadectwo pracy oraz PIT 11 za 2015. Dodam że kobieta ma ze skazanym dziecko i nie są małżeństwem. Pan X - skazany nie ma zameldowania.
alutkaw
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x