winda w bloku LBA - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 05 kwie 2017, 11:43

witam

Zgłosiła się do mnie kobitka, chyba z jakiejś wspólnoty mieszkaniowej, z zapytaniem czy w bloku windę możemy dofinansować, ponieważ mieszka tam 75% osób niepełnosprawnych a z 3, 4 i 5 piętra nie mogą wyjść z domu (wiadomo).

Pewnie jakieś pismo do nas złoży a może i do ministerstwa będzie pisać, zobaczymy.

Ja jej powiedziałem, że nie możemy udzielić takiego dofinansowania, ponieważ udzielamy dofinansowania osobom niepełnosprawnym, a nie spółdzielniom, wspólnotom czy innym organizacjom.

Może miał ktoś taki przypadek lub coś w ten deseń??? A co zrobić jak jedna osoba złoży wniosek na windę w bloku?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 05 kwie 2017, 14:18

zawsze mówimy, że w takich przypadkach winda musiałaby być do mieszkania wnioskodawcy (winda zewnętrzna). Tak jak napisałeś jest to dofinansowanie dla osoby a nie dla grupy osób. Tak samo z podjazdami do bloków... musiałby by być zamknięty obustronnie aby innni lokatorzy z niego nie korzystali. Moim zdaniem nie ma możliwości.
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 05 kwie 2017, 14:38

no ja wiem że nie ma, tylko jak to wyjaśnić komuś, kto uważa, że większa część mieszkańców jest niepełnoprawna, że to jest ich własność (wspólnota), nie ma żadnego mieszkania spółdzielczego czy komunalnego?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x